wtorek, 26 września 2017

Omlet z bokułem

Na śniadanie lub kolację polecam omlet na bogato. Z kawałkami brokuła, fetą i pomidorkami. Same pyszności :)

składniki:

3 jajka
2 łyżki mleka
200 g różyczek brokuła
1 łyżka masła
sól,pieprz
40 g fety
5-6 pomidorków koktajlowych
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Brokuła ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Dobrze osączyć. Do miski wbić jajka. Dodać mleko i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki przekroić na pół. Rozgrzać dobrze patelnię i rozpuścić masło. Wlać masę jajeczną. Gaz zmniejszyć do minimum. Poukładać różyczki ugotowanego brokuła, jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć także połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Całość oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Patelnię przykryć i smażyć aż jajka całkowicie się zetną. Potem zsunąć na talerz i od razu zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz