Pyszna karkówka pieczona z cebulą. Mięsko można doprawić ulubionymi przyprawami. Ja wybrałam czubrycę zieloną, tymianek i słodka paprykę.
składniki:
1 kg karkówki
3-4 średnie cebule
1 łyżka czubrycy zielonej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Przyprawy wymieszać i natrzeć dokładnie karkówkę. Cebulę pokroić w pół plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć karkówkę i pokrojoną cebulę, przykryć pokrywką. Odstawić na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami, można odstawić tez na cała noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 60 minut, pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby karkówka się przyrumieniła. Gotowa karkówkę podałam z ziemniakami i surówką z pora.
Polecam też:
Karkówkę w keczupie
bardzo męskie, przyda się
OdpowiedzUsuń