To już ostatnia pomidorowa ze świeżych pomidorów w tym sezonie. Znowu kremowa wersja. Bardzo smaczna i pożywna bo z dodatkiem czerwonej soczewicy.
składniki:
1,2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
1 l bulionu
sól,pieprz
cukier do smaku
Cebule i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odmierzyć pół szklanki soczewicy, szklanka o pojemności 250 ml. Pomidory naciąć i sparzyć. Bulion wlać do garnka i zagotować, dodać pokrojona cebule i marchewkę oraz soczewicę. Sparzone pomidory obrać ze skórki, wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Także wrzucić do garnka. Całość gotować aż soczewica i marchewka będą miękkie. Potem garnek zestawić z ognia a zawartość zmiksować na krem. Do smaku doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotową zupę podałam z kleksem gęstej śmietany.
Pomidorowej w takiej wersji jeszcze nie znałam :) z chęcią wypróbuję Twojego przepisu. Choć ułatwie sobie i skorzystam z gotowego bulionu w butelce od Krakusa. Nie wiem czy go znasz ale mi już nie raz uratował on obiad. Dostępny jest w dwóch wersjach drobiowy i warzywny. Oba smakują super i są bez konserwantów i zagęstników.
OdpowiedzUsuńBulion ten widziałam w sklepie ale nie używałam. Mam własne warzywa, dużo kości zostaje mi po rozbiorze mięsa więc bulion gotuje sama.
Usuń