wtorek, 23 czerwca 2015

Puree z selera

Prosty dodatek do obiadku do mięsa zamiast ziemniaków. W postaci takiego puree z dodatkiem masła i śmietanki seler ma zdecydowanie łagodniejszy smak i dużo lepiej smakuje.

składniki:

3 średnie selery
2-3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
50 g masła
ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%
sól
woda
mleko


Selery obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać listki laurowe oraz angielskie ziele, odrobinę soli. Zalać wodą i mlekiem w proporcji 2 porcje wody i 1 porcja mleka. Dzięki temu seler będzie miał ładniejszy kolor. Gotować do miękkości. Gdy seler będzie już miękki odcedzić. Następnie seler zmiksować blenderem na gładką masę dodając pokrojone na kawałeczki masło oraz słodką śmietankę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz