poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zupa gołąbkowa

Bardzo lubię gołąbki ale na ich przygotowanie trzeba poświęcić więcej czasu. Jednak gdy nie mamy czasu a mamy wielką ochotę na to danie wtedy świetnie sprawdzi się zupa gołąbkowa. Przygotowana w jednym garnku i z tych samych składników. Smakuje tak samo jak gołąbki tyle, że ma nieco inną formę a przygotowanie zajmuje tylko 1 godzinkę.

składniki:

0,5 kg mięsa mielonego
1 kg białej kapusty
200 g białego ryżu
3-3,5 l wody
500 g przecieru pomidorowego
4 łyżki majeranku
3 listki laurowe
sól,pieprz
pęczek włoszczyzny(natka pietruszki,liść selera i pora)
olej do smażenia

Do garnka wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, majeranek, sól i pieprz oraz pokrojoną włoszczyznę. Wszystko zagotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć mięso mielone, krótko aby tylko zmieniło kolor. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać podsmażone mięso mielone oraz ryż i dalej gotować. Białą kapustę pokroić w grubą kostkę i również dodać do zupy. Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Zupę trzeba od czasu do czasu przemieszać ponieważ jest gęsta i ryż może się przypalić. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Jeśli zupa jest zbyt gęsta należy dolać nieco wody. Jeśli używamy młodziutkiej kapusty dajemy pod sam koniec gotowania jak ryż będzie juz prawie miękki aby się nie rozgotowała.

Zupka podana na talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice



1 komentarz: