sobota, 27 czerwca 2015

Gulasz wieprzowy z cebulą

Gulasz czyli sosik z mięska wieprzowego tym razem w sosie cebulowym. Sosik można podać z kaszą lub ziemniakami. U mnie tym razem ziemniaczki i domowe ogóreczki z czosnkiem ze słoiczka.

składniki:

700 g mięsa wieprzowego u mnie łopatka
3-4 średnie cebule
sól,pieprz
olej do smażenia
gorąca woda lub bulion
1 łyżeczka mąki ryżowej

Mięso pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę. Wszystko chwilę razem smażyć, doprawić sola i pieprzem. Następnie zalać wodą (lub bulionem) tak, aby pokryła mięso i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podczas duszenia cebula się rozpadnie i zagęści sos, jęsli będzie zbyt rzadki mozna dodatkowo zagęścic mąką ryżową.

Danie podane na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz