środa, 3 czerwca 2015

Wiosenna frittata z piekarnika

Kolejna moja frittata z piekarnika tym razem w wersji wiosennej z dodatkiem świeżego szpinaku, rzodkiewek i kwiatów szczypiorku. Do tego serek solankowy, który nadaje fajnego posmaku i sprawia, że frittata fajnie się prezentuje.

składniki:

8 jajek
5 dużych rzodkiewek
2 spore garście szpinaku
100 g sera sałatkowego w kostkach, u mnie Apetina czosnek i pietruszka
kilka kwiatów szczypiorku
2 łyżki mąki
sól,pieprz
masło do posmarowania formy

Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać rozdrobnionymi kwiatkami szczypiorku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, aż masa ładnie się zetnie i lekko przyrumieni.

Polecam też:
Frittatę z cukinią

Frittatę z mizuną i pomidorkami



30 minut z Apetiną "Czas na szpinak 5!" Nowalijki w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz