2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima i malinowe
5 ząbków czosnku
0,5 l bulionu drobiowego
1 łyżeczka bazylii
1 kulka mozzarelli
50 ml słodkiej śmietanki
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie pomidory były drobne więc musiałam to zrobić na dwie blaszki. Między połówkami pomidorów ułożyć też nieobrane ząbki czosnku. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut na funkcji termoobieg aż skórka pomidorów lekko zbrązowieje. Wystawić z piekarnika aby pomidory przestygły. Następnie z pomidorów ściągnąć skórki, czosnek wycisnąć z łupinek. Obrane pomidory i czosnek przełożyć do garnka. Wlać bulion, dodać bazylię i zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotować aż mozzarella się rozpuści. Zestawić garnek z ognia i dodać słodką śmietanę. Następnie zmiksować zupkę na gładki krem i od razu podawać.
Polecam też:
Kremową pomidorową z pomidorów z puszki
Zupka podana w filiżance z kolekcji Martha Platin Porcelana Bogucice
Uwielbiam pomidorową w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńPomysłowa i smaczna zupa
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna zupka, w poniedziałek robiłam, a na drugi dzień jest jeszcze lepsza
OdpowiedzUsuńno to sie cieszę że zasmakowała, niestety nie wiem jak smakuje na drugi dzień bo u nas znika zaraz po ugotowaniu
Usuń