czwartek, 15 października 2015

Krem dyniowo-cukiniowy z czubrycą zieloną

Zupki krem ostatnio często goszczą na moim stole. Powstała kolejna z dyni i cukinii z dodatkiem nieznanej mi dotychczas przyprawy - czubrycy zielonej. Zupka wyszła naprawdę przepyszna a przyprawa trafiła w nasz gust smakowy więc na pewno będę nią doprawiała więcej dań.

składniki:

500 g obranej cukinii, użyłam żółtej
500 g obranej dyni
300 g obranych ziemniaków
1 łyżka czubrycy zielonej
1,2 l bulionu drobiowego
50 ml słodkiej śmietanki

Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę nałożyć na talerze i podawać z grzankami.




Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz