składniki:
800-900 g karkówki
400 g keczupu, u mnie Kielecki łagodny
1 łyżka oregano
2 duże ząbki czosnku
2 duże cebule
Karkówkę pokroić w plastry. W misce wymieszać keczup, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną karkówkę i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w pół plastry. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinkę. Potem naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać przez ok godzinę. Gotową karkóweczkę podałam z ziemniakami i mizerią.
Polecam też:
Karkówkę zapiekaną z pieczarkami
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńProsto z lodowki i tylko godzina zapiekania, da sie to w ogole pogryzc?
OdpowiedzUsuńKarkówka często gości na moim stole i nie wymaga długiej obróbki. Często robię duszoną czy po prostu kotlety,często tez piekę w kawałku na wędlinę. Godzinka pieczenia w zupełności wystarczy i mięsko jest mięciutkie.
Usuń