poniedziałek, 5 października 2015

Karkówka w keczupie

Pyszny i sycący obiadek. Karkówka zapiekana w keczupie z dodatkiem cebulki . Do tego ziemniaczki i mizeria. Po prostu obiad palce lizać.

składniki:

800-900 g karkówki
400 g keczupu, u mnie Kielecki łagodny
1 łyżka oregano
2 duże ząbki czosnku
2 duże cebule

Karkówkę pokroić w plastry. W misce wymieszać keczup, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną karkówkę i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w pół plastry. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinkę. Potem naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać przez ok godzinę. Gotową karkóweczkę podałam z ziemniakami i mizerią.

Polecam też:
Karkówkę zapiekaną z pieczarkami





3 komentarze:

  1. Prosto z lodowki i tylko godzina zapiekania, da sie to w ogole pogryzc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karkówka często gości na moim stole i nie wymaga długiej obróbki. Często robię duszoną czy po prostu kotlety,często tez piekę w kawałku na wędlinę. Godzinka pieczenia w zupełności wystarczy i mięsko jest mięciutkie.

      Usuń