składniki:
1 kg mąki pszennej typ 500
150 g masła
500 ml letniego mleka
50 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
120 g cukru
150 g rodzynek
oraz
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Połowę mleka wlać do miski, dodać łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Zaczyn odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować. Do misy robota wsypać mąkę, sól i pozostały cukier, wymieszać. Dodać zaczyn oraz pozostałe mleko i letnie rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek misy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinkę aby podwoiło swoją objętość. Następnie do ciasta dodać rodzynki i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na w miarę równe porcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się aby nie było rodzynek na wierzchu. Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 19 sztuk. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły. Gdy bułeczki podrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż się zarumienią.
Takie bułeczki z rodzynkami biorę w ciemno :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńsa pyszne robiłam juz
OdpowiedzUsuńMa Pani doświadczenie z innymi mąkami? Jak wyszłyby te bułeczki z jakąkolwiek mąką poza pszenną?
OdpowiedzUsuńnie robiłam z innej moąki ale wydaje mi sie ze orkiszowa tez by sie nadawała
UsuńIle buleczek wychodzi z tej proporcji?
OdpowiedzUsuńwszystko zależy na jak duze porcje podzieli sie ciasto, ja dzieliłam na porcje ok 100 g i wyszło mi 19 bułeczek o czym napisałam w opisie
UsuńZrobiłam! Pyszne wyszły ;-) dzięki za przepis. Nawet na 3 dzien były smaczne. Mój dwuletni synek bardzo je polubił więc zapisujemy Przepis do ulubionych ;-) polecam tym.którzy się zastanawiają czy robić! Pozdrawiam - Daria
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze, że smakowały i dziękuję za komentarz
UsuńWłaśnie piekę kolejny raz ;-) to chyba nasze ulubione bułeczki ;-) Daria
Usuńja też ostatnio piekłam :) nie miałam rodzynek dałam trochę czekolady, czekolada sie w cieście rozpuściła i wyszły bułeczki czekoladowe
UsuńPiec na funkcji termoobiegu czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńmożna piec i na termoobiegu i góra dół, ja piekłam na tej drugiej opcji
UsuńBardzo latwe, bardzo dobre. Jak dla mnie, ociupine za malo slodkie z tej proporcji.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się pieką, już pachnie w kuchni. Piekę pierwszy raz.
OdpowiedzUsuńWyszły super, kradnę przepis, zagoszczą częściej na moim stole:-):-):-)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki wyglądają obłędnie! Włąsnie zamówiłam nową kawę- swoją drogą bardzo plecam! można najpierw wypróbować na miescu :) etnocafe.pl/kawiarnie-we-wroclawiu/) i szukam do niej jakiegoś genialnego przepisu na bułeczki, ale właśnie widzę, że znalazłam! Mam nadzieję, że będą się ze sobą komponować idealnie! :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie ma jajek co za ciasto drożdżowe bez jajek?
OdpowiedzUsuńSą różne przepisy, ten jest akurat bez jajek.
UsuńWłaśnie upiekłam. Wyszły bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń