składniki:
2 kg aronii
0,5-1 kg cukru
1 l zimnej przefiltrowanej wody
Owoce aronii najlepiej zbierać po przymrozkach dzięki temu nie będzie miała w sobie tej nieprzyjemnej w smaku goryczki. Można też owoce wcześniej zerwać i włożyć na kilkanaście dni do zamrażarki a dopiero potem przygotować z niej sok. Ja swoją aronię właśnie przemroziłam w zamrażarce bo zerwałam ją wcześniej ze względu na panującą suszę inaczej po prostu uschła by na krzakach. Rozmrożone owoce przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać wodę i cukier. Wszystko zagotować i gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Wystudzić i sok przecedzić, owoce dobrze odcisnąć ze soku. Otrzymany sok przelać do butelek lub słoiczków i dobrze zakręcić. Butelki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką, zalać wodą na wysokość 2/3 butelki. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz