sobota, 3 października 2015

Focaccia z figami i camembertem

Kolejna wersja pysznego puszystego placuszka. Tym razem z dodatkiem słodkich fig i serka camembert a dla smaku skropiona olejem arachidowym.

składniki:

2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki oleju
4 duże figi
1 serek camembert

Przygotować zaczyn na ciasto. Do miseczki wkruszyć drożdże i dodać cukier a następnie połowę letniej wody. Wymieszać aż drożdze się rozpuszczą i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i tymiankiem. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn, olej i resztę wody. Zagnieść ciasto. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować, ja rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut aby podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty. Gdy ciasto podrośnie na cieście ułożyć pokrojone składniki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni. Lekko przestudzoną focaccię pokroić na kawałki i skropić olejem arachidowym. Można zajdać:) 

Polecam też:
Focaccię z pomidorkami i oliwkami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz