składniki:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki oleju rzepakowego
4 duże figi
1 serek camembert
Przygotować zaczyn na ciasto. Do miseczki pokruszyć drożdże i dodać cukier a następnie połowę letniej wody. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i tymiankiem. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn, olej i resztę wody. Zagnieść ciasto. Potem ciasto przełożyć na papier do pieczenia delikatnie natłuszczony olejem, ręce też natłuścić olejem i ciasto rozciągnąć na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x25. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i odstawić na 30 minut aby podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty. Gdy ciasto podrośnie na cieście ułożyć pokrojone składniki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni. Lekko przestudzoną focaccię pokroić na kawałki i skropić olejem arachidowym. Można zajadać:)
Polecam też:
Focaccię z pomidorkami i oliwkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz