wtorek, 20 października 2015

Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami

Za oknem szaro i ponuro więc powracam do lata i słodkich truskawek i na osłodę polecam prosty deserek. Słodki mascarpone i śmietanka doskonale komponują się z kwaskowym musem truskawkowym. A dla wzmocnienia smaku odrobina likieru śmietankowo-truskawkowego.

składniki:


masa śmietankowo-truskawkowa
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30 % do ubijania
200 g truskawek, u mnie mrożone
50 ml likieru o smaku śmietankowo-truskawkowym Dalkowski

dodatkowo
5 podłużnych biszkoptów
likier śmietankowo-truskawkowy Dalkowski do nasączenia biszkoptów
2 kostki czekolady, u mnie gorzka

Truskawki rozmrozić. Do miski wlać śmietankę i ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone. Następnie do zmiksowanego serka dodać ubitą śmietanę oraz likier i zmiksować aż składniki się połączą. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, można do smaku nieco dosłodzić. Deser nałożyć do szklaneczek czy pucharków. Na dno każdego pucharka nałożyć trochę kremu śmietanowego i polać odrobiną truskawkowego musu. Następnie ułożyć kawałki dobrze nasączonego w likierze biszkopta. Ponownie wyłożyć śmietankowy krem i na wierzch odrobinę truskawkowego musu. Całość posypać odrobiną startej czekolady. Przed podaniem dobrze schłodzić. Z tej ilości wyszło mi 5 deserków, wszystko zależy od wielkości pucharka.



1 komentarz:

  1. Świetny blog! Aż zgłodniałam Zapraszam również do mnie http://lauramoodo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń