sobota, 10 października 2015

Domowe hamburgery

Domowy hamburger to domowym, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. Do hamburgerów najlepsza jest wołowina ale ja często robię z mięsa jakie mam pod ręką, używam więc też samej wieprzowiny albo wykorzystuje mięsko mieszane wieprzowo-wołowe.

składniki:

8 bułek do hamburgerów
1 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego, u mnie wieprzowo-wołowe
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
sól,pieprz
mielony imbir
słodka i ostra paryka

dodatki, u mnie:
sałata
pomidor
rzodkiewka
keczup
majonez

Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać. 




3 komentarze:

  1. Te wyglądają tak apetycznie, że chyba wiem co bede miec jutro na obiad :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobię takiego, ale zamienię bułki na pełnoziarniste, dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń