sobota, 10 października 2015

Domowe hamburgery

Domowy hamburger to domowy, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. Do hamburgerów najlepsza jest wołowina ale ja często robię z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego. Mięso można doprawić jak lubimy. Dodatki także wedle uznania co kto lubi.

składniki:

8 bułek do hamburgerów
1 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego, u mnie wieprzowo-wołowe
1 jajko
1 garść natki pietruszki
sól,pieprz
mielony imbir
słodka i ostra paryka

dodatki wedle uznania
sałata
pomidor
rzodkiewka
ogórek kiszony
cebula
keczup
majonez
sos czosnkowy lub hamburgerowy
plastry żółtego

Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Zamiast patelni można użyć grilla elektrycznego. Bułki rozkroić, lekko podgrzać na patelni grillowej lub grillu albo zapiec z plastrem sera w piekarniku. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać. 




3 komentarze:

  1. Te wyglądają tak apetycznie, że chyba wiem co bede miec jutro na obiad :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobię takiego, ale zamienię bułki na pełnoziarniste, dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń