piątek, 30 października 2015

Leczo pieczarkowe

Danie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe.

składniki:

500 g pieczarek
2 cebule
1 duża czerwona papryka
250 g przecieru pomidorowego
250 g cienkiej kiełbasy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól,pieprz
olej do smażenia

Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać z pieczywem lub ryżem.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo, sama dość często robię leczo z bakłażanem albo cukinią, pieczarkowe też bardz lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. takie zimowe leczo na pewno pyszne!

      Usuń