Zupa pieczarkowa to nie jedna zupa. U mnie jest wiele wersji pieczarkowej. Była już m.in. z ziemniakami, z makaronem, z pęczakiem a także zupa krem a teraz kolejna z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Bardzo polecam, jest pyszna i pożywna.
składniki:
1,7 l bulionu, u mnie drobiowy
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 duża marchewka
kawałek pora ok 100 g
400 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
solidna garść posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz do smaku
Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora i pieczarki pokroić w grubsze plastry. Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać pokrojoną marchewkę i pora. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczaki puszczą soki. Następnie do garnka dorzucić podsmażone pieczarki, dodać także majeranek. Kaszę jeczmienną przepłukać wodą i dodać także do garnka. Całość gotować aż kasza będzie miękka. W trakcie gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietrzuszki.
Pieczarkowej z kaszą nie jadłam.
OdpowiedzUsuńŻałuj, najlerpsza wersja
Usuń