Na deser podczas upałów polecam kolejny sernik na zimno. Sernik łączy dwa smaki - czekoladowy i truskawkowy. Do masy czekoladowej można dodać ulubioną ciemną czekoladę, ja dałam deserową ale może być też mleczna lub gorzka.
składniki:
spód
200 g herbatników
120 g masła
masa czekoladowa
700 g zmielonego sera
200 g czekolady deserowej
1/2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
masa truskawkowa
300 g zmielonego sera
350 g truskawek
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
na wierzch
truskawki ok 300 g
galaretka truskawkowa
Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić na pył i dokładnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm i odstawić do lodówki.
Ser i truskawki do mas przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Ser zmiksować mikserem i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać ale nie gotować. Dokładnie rozpuścić i przestudzić. Potem dokładnie połączyć z masą czekoladową. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy, ładnie wyrównać i ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała.
Przygotować masę truskawkową. Ser zmiksować z cukrem waniliowym. Truskawki zmiksować na mus i połączyć z serem. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać ale nie gotować. Dokładnie rozpuścić i przestudzić. Potem dokładnie połączyć z masą truskawkową. Gotową masę truskawkową wylać na masę czekoladową. Odstawić do lodówki aby masa lekko stężała.
Gdy masa truskawkowa lekko stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki lekko wciskając w masę. Ponownie odstawić do lodówki na czas przygotowania galaretki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Do sernika nie dodawałam dużo cukru, dosłodziłam jedynie masę truskawkową ale oczywiście jak każdy sernik na zimno można sobie dosłodzić wedle własnego smaku.
świetny przepis a ser jaki ma być?
OdpowiedzUsuńSer taki jak na sernik, może być zmielony twaróg z kostki lub dobrej jakości ser z wiaderka.
UsuńWspaniały ten sernik. Zjadłoby się kawałek.
OdpowiedzUsuńJak namoczyć żelstyne w mleku bo nie rozumiem
OdpowiedzUsuńDo mleka dodaje się żelatynę i na chwilę odstawia i żelatyna napęcznieje, dzięki temu potem szybciej i łatwiej się rozpuszcza.
Usuńwspaniały przepis już zapisuje http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńWyśmienity!:) Zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast sera mogą być serki
OdpowiedzUsuńChodzi o serki homogenizowane? Jeśli tak to też mogą być tylko konsystencja serniczka może być nieco inna, masa z serem zwłaszcza czekoladowa jest taka bardziej zbita.
UsuńNa jaki rozmiar blachy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńJest podane, tortownica 24cm.
UsuńMasa truskawkowa mi nie stężała ... Zrobiłam według przepisu ...
OdpowiedzUsuńA jak to możliwe? Ciemna masa zwiazała a truskawkowa nie? Owszem ciemna jest z czekoladą i jest bardziej zbita ale proporcje są mniej więcej te same. A może żelatyna się zagotowała? jak ją zagotujemy to traci ona właściwiści żelujące. Bo jeśli by nie stężła także ciemna masa to byłaby wina raczej żelatyny bo niestety żalatyna żelatynie nie równa. Ja staram się uzywać żelatyny jednej firmy bo wiem jak tężeje, zazwyczaj używam firmy Gellwe. Ostatnio tez jakas pani robiła ten sernik i napisała mi że jest za dużo żelatyny bo ponoć sernik wysedł "twardy jak skała i nie dało się go zjeść" i uzywaa żelatyny Winiary.
UsuńWitam, już raz robiłam sernik w sezonie truskawkowym, wyszedł pyszny:-) teraz chcę zrobić ale nie mam truskawek, czy moge użyć mrożonych bądź świeże maliny? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOczywiście mogą być każde inne owoce. Do masy zamrożone owoce trzeba wcześniej rozmrozić. W przypadku malin warto przetrzeć je przez gęste sitko bo będą wyczuwalne pesteczki, chyba że Wam nie przeszkadzają. Proszę przejrzeć galerię "Ciasta bez pieczenia", jest tam też przepis na sernik malinowy, może ten bardziej przypadnie do gustu.
Usuńwitam, jakie zrobić proporcje gdybym chciała zrobić w prostokątnej blaszce?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, zależy też jaka duża ta blaszka, taka klasyczna ma chyba ok 24x24 więć ta porcja też będzie dobra tyle że pewnie sernik będzie nieco niższy. W przeliczaniu jestem noga.
Usuń