czwartek, 8 czerwca 2017

Surówka z pora i rzodkiewki

W moim warzywniaku wysyp rzodkiewek więc trzeba je spożytkować. Królują kanapki i sałatki z rzodkiewką więc i surówkę zrobiłam z rzodkiewką. Połączyłam ją z porem. Dwa warzywa o intensywnym smaku bardzo dobrze razem smakują. Surówka idealna do obiadu ale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanej karkówki czy kiełbaski.

składniki:

400 g pora ( biała i jasnozielona część )
400 g rzodkiewek
2-3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
sól ziołowa do smaku

Pora pokroić w plastry lub pół plastry. Przelać wrzątkiem lub po prostu zalać wrzątkiem na 2-3 minuty aby por zmiękł i stracił nieco ostry smak. Dobrze osączyć na sicie. Rzodkiewkę dowolnie pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, moja rzodkiewka była cienka i podłużna więc pokroiłam w plasterki. Przygotowanego wcześniej i osączonego pora wymieszać z rzodkiewką i koperkiem. Następnie dodać jogurt i majonez i ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą ziołową. Można od razu podawać do obiadu ale najlepsza jest jak się trochę przegryzie.


1 komentarz: