składniki:
400 g pora ( biała i jasnozielona część )
400 g rzodkiewek
2-3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
sól ziołowa do smaku
Pora pokroić w plastry lub pół plastry. Przelać wrzątkiem lub po prostu zalać wrzątkiem na 2-3 minuty aby por zmiękł i stracił nieco ostry smak. Dobrze osączyć na sicie. Rzodkiewkę dowolnie pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, moja rzodkiewka była cienka i podłużna więc pokroiłam w plasterki. Przygotowanego wcześniej i osączonego pora wymieszać z rzodkiewką i koperkiem. Następnie dodać jogurt i majonez i ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą ziołową. Można od razu podawać do obiadu ale najlepsza jest jak się trochę przegryzie.
jak urośnie rzodkiewka to od razu robię <3
OdpowiedzUsuń