czwartek, 29 czerwca 2017

Lody truskawkowo-jogurtowe z nutą mięty

Na ochłodę polecam pyszne domowe lody truskawkowo-jogurtowe. Moje są z nutą mięty ponieważ truskawki osłodziłam syropem miętowym. Zamiast syropu można dodać miód lub cukier. Lody te mają wyczuwalne kryształki lodu ponieważ mrożone są w małych foremkach i mogą przeszkadzać osobom, które lubią się wgryźć w loda. Tym co przeszkadzają kryształki lodu polecam bardziej kremową wersje truskawkowo-bananową.

składniki:

500 g truskawek

1 duży gęsty jogurt naturalny (400 g)
ok 10 łyżek syropu miętowego

Truskawki zmiksować na mus. Do miski przełożyć jogurt i dodać zmiksowane truskawki. Całość zmiksować. Do smaku dosłodzić syropem miętowym, ja dałam 10 łyżek. Całość ponownie zmiksować. Masę przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, czas mrożenia zależy od wielkości foremek. Jeśli nie mamy gotowych foremek na lody można wykorzystać np. kubeczki po małych jogurtach lub silikonową foremkę do muffinek. Gdy masa lekko zesztywnieje i zacznie zamarzać trzeba wcisnąć w nią patyczek od lodów. Przed podaniem należy lody wyjąć z zamrażarki i odstawić na kilka minut albo foremkę włożyć na chwilkę do ciepłej wody. Ułatwi to wyjmowanie lodów z foremek.



1 komentarz: