składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka
75 g mąki pszennej
75 g tartych migdałów BackMit
100 g zimnego masła
100 g cukru
oraz
500 g małych truskawek
1 łyżka maki pszennej
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Foremkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Dno przygotowanej foremki wylepić ciastem. Truskawki oprószyć mąką i ułożyć na cieście, jeśli mamy duże to przekroić je na pół. Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i tartymi migdałami. Dodać masło i połączyć składniki rozcierając w palcach. Gotowa kruszonką posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smakowite letnie ciasto:)
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku.Truskawki zastąpiłam wiśniami.
OdpowiedzUsuńCzy z mrożonymi truskawkami się uda?
OdpowiedzUsuńPowinno byc ok, jedynie dać ciut mniej owoców, ja zawsze mrożę do ciast takie małe truskawki wtedy nie puszczają dużo soku.
Usuń