piątek, 30 czerwca 2017

Krucha kostka z truskawkami i migdałową kruszonką

Pyszna krucha kostka z truskawkami i migdałową kruszonką. Szybkie, proste i przepyszne. Ciasto jest nizutkie więc po pokrojeniu wygląda ja ciasteczka.

składniki:

ciasto
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

kruszonka
75 g mąki pszennej
75 g tartych migdałów BackMit
100 g zimnego masła
100 g cukru

oraz
500 g małych truskawek
1 łyżka maki pszennej

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Foremkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Dno przygotowanej foremki wylepić ciastem.  Truskawki oprószyć mąką i ułożyć na cieście, jeśli mamy duże to przekroić je na pół. Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i tartymi migdałami. Dodać masło i połączyć składniki rozcierając w palcach. Gotowa kruszonką posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. Ciasto w piekarniku.Truskawki zastąpiłam wiśniami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z mrożonymi truskawkami się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno byc ok, jedynie dać ciut mniej owoców, ja zawsze mrożę do ciast takie małe truskawki wtedy nie puszczają dużo soku.

      Usuń