czwartek, 1 czerwca 2017

Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem

Małe kruche tarty na orkiszowym spodzie wypełnione budyniem i rabarbarem. Słodkie i pyszne maleństwa, które cieszą oko i podniebienie. Do tart wybrałam budyń malinowy, jego różowy kolor bardzo ładnie komponuje się z rabarbarem ale może być też budyń waniliowy lub śmietankowy.

składniki:

kruche ciasto
250 g mąki orkiszowej typ 650
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
3 łyżki cukru pudru

nadzienie
1 duży budyń malinowy na 3/4 l mleka
600 ml mleka +3 łyżki cukru do ugotowania budyniu
ok 150 g młodego rabarbaru
2 łyżki cukru waniliowego
płatki migdałowe do posypania

Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić foremki. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło do góry. Foremki wstawać do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec spody na lekko złoty kolor, ok 15 minut, funkcja góra-dół. W między czasie gdy nasze spody będą się podpiekać ugotować budyń. Rabarbar pokroić na plasterki, posypać cukrem waniliowym i wymieszać. Gdy spody się lekko podrumienią wystawić z piekarnika. Na spody wyłożyć gorący budyń, po ok 2 kopiaste łyżki (budyniu jeszcze trochę zostanie ale na pewno na resztki ktoś się zawsze skusi). Na budyniu ułożyć plasterki rabarbaru i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20 minut, 180 C, góra-dół.


2 komentarze: