wtorek, 30 maja 2017

Sałatka z zielonymi szparagami na szpinaku i rukoli

Pyszna zielona kompozycja z zielonymi szparagami w roli głównej. Do sałatki użyłam całych szparagów ale najlepiej użyć samych główek (np. gdy robimy zupę krem główki można wykorzystać do sałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu. 


składniki:

6-7 zielonych szparagów
1 garść listków szpinaku
1 garść rukoli

10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe
80 g fety

sos balsamiczny do skropienia
olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów

Podane składniki wystarcza na przygotowanie dwóch porcji sałatki.
Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce i ugotować al'dente, wystudzić. Szpinak wymieszać z rukolą. Na każdym talerzu ułożyć po garści listków. Szparagi pokroić na kawałki a pomidorki przekroić na pół i ułożyć na listkach szpinaku i rukoli. Całość posypać pokruszoną fetą. Skropić olejem oraz sosem balsamicznym i od razu można podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz