piątek, 12 maja 2017

Pieczeń z marchewką i groszkiem

Kolejna wersja domowej wędlinki. Kolorowa pieczeń z dodatkiem marchewki i groszku. Oczywiście pieczeń można podać też na ciepło jako danie obiadowe.

składniki:

1,2 karkówki
250 g mrożonej marchewki z groszkiem

2 łyżki bułki tartej
1 łyżka tymianku
sól,pieprz

Marchewkę z groszkiem ugotować al'dente. Wystudzić i dobrze osączyć. Karkówkę zmielić na drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać marchewkę z groszkiem, bułkę tartą, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz