Patelnia Diamond Lite z odpinaną rączką i pokrywką |
Patelnia Diamond Lite pokryta jest szlachetną powłoką-ceramiką diamentową |
Bez patelni moja kuchnia nie istnieje. Patelnia jest naczyniem numer jeden i spełnia wiele funkcji. Służy przede wszystkim do przygotowywania dań smażonych począwszy od zwykłej jajecznicy i omletów przez wszelkie placki i naleśniki a skończywszy na różnych kotletach i roladkach. Często na patelni odgrzewam potrawy, podsmażam składniki do innych dań czy sałatek i robię w niej potrawy duszone. Na co dzień gotuje dla trzech osób więc spokojnie na takiej niskiej patelni mogę zrobić obiad np. duszoną karkówkę, risotto lub pulpety w sosie. W patelni Tytanowej Diamond Lite bardzo dobrze się pichci i doskonale sprawdza się we wszystkich wyżej wymienionych zadaniach. Pomimo że patelnia jest ciężka to jest poręczna. Bardzo szybko się nagrzewa, można na niej smażyć używając minimalnej ilości tłuszczu a nawet smażyć bez tłuszczu. Powierzchnia patelni choć jest wyjątkowo chropowata (w porównaniu to wszystkich patelni jakie miałam do tej pory) to nic do niej nie przywiera. Odpinana rączka jest dla mnie bardzo dobrym rozwiązaniem. Mam bardzo małą kuchnię a taka patelnia bez raczki zajmuje zdecydowanie mniej miejsca. Poza tym po odpięciu raczki danie na patelni można zapiec w piekarniku czy też po wystudzeniu z łatwością wstawić do lodówki. Bardzo przydatna jest też pokrywka dołączona do patelni. Można bez pokrywki się obyć ale czasem bywa potrzebna na raz np. przy omlecie a nie zawsze da się spasować pokrywkę od innego naczynia. Choć pokrywka jest szklana to jest wyjątkowo lekka. Wykonana z hartowanego szkła, wytrzymuje temperatury do 250 C (również uchwyt) więc można też zapiekać dania w piekarniku przykryte pokrywką. Oczywiście pokrywka przydaje się też w przypadku dań duszonych czy po prostu chroni gotową potrawę przed obsychaniem. Wypróbowałam też smażenie bez tłuszczu, usmażyłam naleśniki oraz mięso do gulaszu. Wszystko ładnie się usmażyło i nic nie przywarło do patelni.
Poniżej kilka zdjęć patelni Diamond Lite podczas przygotowywania różnych potraw
Na początek risotto z zielonymi szparagami :
Na początek risotto z zielonymi szparagami :
Następnie rodzinny omlet:
A tu patelnia podczas przygotowywania innych pyszności-pulpety w sosie chrzanowym, podsmażanie kurczaka do sałatki, podsmażanie pieczarek oraz farsz do pieczarek faszerowanych:
Po użytkowaniu patelnia bardzo łatwo się myje wystarczy ciepła woda z płynem a w przypadku jakiegoś niewielkiego smażenia wystarczy po prostu przetrzeć papierowym ręcznikiem.
Patelnia tytanowa-czyszczenie |
Patelnia Diamond Lite jest godna polecenia. Jak dla mnie posiada same zalety. Jedynym minusem dla niektórych może być jej cena ale na prawdę warto w nią zainwestować. Jeśli będziemy o nią dbać to na pewno posłuży nam lata.
Patelnię Diamond Lite a także inne produkty niemieckiej firmy WOLL Cookware można kupić w sklepie Patelnie-tytanowe.pl.
Dla wszystkich czytelników mam mały prezent w postaci rabatu na zakupy w sklepie Patelnie-tytanowe.pl Po wpisaniu kodu MONIA10 otrzymacie rabat -10% na zakupy, kod ważny jest 30 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz