składniki:
12 dużych pieczarek, u mnie zwykłe białe i portobello
100 g kuskusu
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki koperku
1 kulka mozzarelli
sól,pieprz
starty ser żółty do posypania u mnie edamski
Kuskus przygotować według przepisu, ja zalałam bulionem. Pieczarki dokładnie oczyścić. Moje były różne, 6 dużych o średnicy 7 cm i 6 bardzo dużych o średnicy 10 cm. Z pieczarek wykroić ogonki. Środek pieczarek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Ogonki pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz paprykę również pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ogonki z pieczarek. Smażyć aż pieczarki odparują płyn. Na koniec dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć wszystko razem jeszcze ze 2 minutki. Zestawić z ognia. Dodać koperek i przygotowany wcześniej kuskus, dokładnie wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Do każdej pieczarki nałożyć troszkę farszu. Mozzarellę porwać i włożyć do każdej pieczarki po 2-3 małe kawałki. Pieczarki uzupełnić farszem, wierzch ładnie uklepać łyżką. Posypać startym serem. Ułożyć na grillu i grillować pod przykryciem aż pieczarki zmiękną a ser na wierzchu się rozpuści. Jeśli nie mamy pokrywy do grilla można nakryć aluminiową tacką lub grillować partiami przykryte aluminiową foremką keksówką. Podawać na ciepło same lub z dodatkami, u mnie w towarzystwie sałatki i grillowanego chlebka.
Smacznosci , czekam z utesknieniem Na lepsze progode ... Dziekuje za super przepis ...🍴🍴🍴🍷🍷
OdpowiedzUsuńNa pewno dobre, ale ja jeszcze nie robiłam ale nadziewane mięsem mielonym to robiłam są bardzo dobre wyniki
OdpowiedzUsuń