niedziela, 21 maja 2017

Zupa krem z białych szparagów

Była zupa krem z zielonych szparagów więc dla odmiany teraz wersja z białymi szparagami. I białe i zielone są smaczne jednak osobiście wolę szparagi zielone. Jak dla mnie są smaczniejsze i przede wszystkim nie trzeba ich obierać a do tego u mnie zielone są zdecydowanie bardziej dostępne. Zupka wyszła bardzo smaczna i pożywna, podałam ją z prażonymi płatkami migdałowymi a reszta rodzinki zajadała ją jeszcze z dodatkiem sera pleśniowego.

składniki:

2 pęczki białych szparagów po 500 g
1 cebula
1 łyżka masła
3 średnie obrane ziemniaki ok 250 g
1,3 l bulionu
100 ml śmietanki 30 %
gałka muszkatołowa
pieprz

Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych należy obrać ponieważ są lekko łykowate, najlepiej obiera się obieraczką do warzyw począwszy od główki. Odkroić twarde końcówki i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, następnie dodać pokrojone szparagi i chwilę smażyć. W międzyczasie pokroić w kostkę obrane ziemniaki. Następnie do garnka wrzucić  pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości, następnie zestawić garnek z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić gałką i odrobiną pieprzu. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać nieco bulionu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz