czwartek, 18 maja 2017

Calzone z kurczakiem i pieczarkami

Niedawno po praz pierwszy robiłam calzone. Jest to po prostu pizza w kształcie pieroga. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Do środka można włożyć dowolne składniki, u mnie klasycznie pierś z kurczaka i pieczarki. Zrobiłam duże pierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, ja swoje podałam z sosem czosnkowym.

składniki:

ciasto

3 szklanki mąki
1 szklanka letniej wody
50 g świeżych drożdży
duża szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju

farsz
400 g piersi kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
1 duża cebula
250 g pieczarek
200 g sera żółtego
sól,pieprz
sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta

oraz
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania

Przygotować farsz. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, smażyć aż pieczarki odparują cały płyn. Do smaku doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść, podzielić na 6 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto się klei podsypać trochę mąką. Na środku posmarować sosem pomidorowym lub ajwarem ( smarujemy tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. W ten sam sposób przygotować pozostałe pierogi. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 20 minut, funkcja góra-dół.





1 komentarz: