składniki:
ok 4 kg czerwonych buraków
ok 1/3 szklanki octu 10 %
ok 1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżka soli kamiennej
Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy każdego buraka zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości (180 C ). Najlepiej wybrać buraczki o tej samej wielkości aby równomiernie się upiekły. Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki. Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na pure. Dodać sól, cukier i ocet i całość dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić jeszcze cukrem lub octem jeśli potrzeba i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Z 4 kg buraków wyszło mi 7 słoików o pojemności ok 500 ml.
chwala ze ugotowane moga byc bo tu surowych nie kupie
OdpowiedzUsuńA gdzież to takie trudności, że nie ma buraków?
UsuńNiestety ale gdy postoją ok 2 miesięcu robią się djabelnie kwaśne 😝
OdpowiedzUsuńTo dziwne, moje nie są kwaśne. Może za dużo octu?
Usuńja robię takie same ale z mniejszą ilością octu i nic się dzieje. Dodam, że mam od 2 lat i są super. Traktuję je jako baza, dodając potem na świeżo np. chrzan lub paprykę lub inne ...smacznego
OdpowiedzUsuńmożna też dodać ogórki kiszone starkowanei dopsmaczyć czy cukrem cz sokiem z cytryny...
OdpowiedzUsuń