składniki:
1 nieduży seler
3-4 średnie marchewki
2 duże cebule
2 małe pietruszki
4 średnie ziemniaki
tymianek
majeranek
sól ziołowa
słodka papryka
olej rzepakowy
Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Cebule pokroić na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół. Resztę warzyw pokroić w paski mniej więcej tej samej grubości (takie grube frytki). Pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropic olejem i dokładnie wymieszać aby warzywa pokryły sie olejem. Następnie warzywa oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Dorzuciłam również trochę świeżego tymianku. Blaszkę z warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego na 190/200 C i piec aż warzywa zmiękną i się przyrumienią, ok 30-40 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia warzywa przemieszać łopatką aby równomiernie się przypiekły.
Bardzo lubię takie pieczone warzywka :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fajnie, dobry pomysł na przekąskę ;)
OdpowiedzUsuńWarzywka samo zdrowie :) Jakbyście szukali więcej informacji na temat różnych produktów spożywczych to koniecznie sobie jeszcze tutaj zerknijcie https://magazynspozywczy.com.pl/ . Bardzo ciekawe fakty, o których czasami się zapomina a lepiej byłoby pamiętać
OdpowiedzUsuń