Roladki drobiowe nadziane moimi ulubionymi składnikami czyli mozzarellą i suszonymi pomidorami. Proste i smaczne.
składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
5-6 pomidorków suszonych z zalewy
1/2 kulki mozzarelli
zioła włoskie
sól
olej do smażenia
1 jajko
do panierowania bułka tarta
Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i ziołami włoskimi. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, pomidory suszone na pół. W mięso zawinąć kawałek sera i pomidora suszonego. Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na złocisty kolor. Podawać z dodowlnymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych oraz cebulki perłowej skropiona olejem lnianym.
Strony
▼
niedziela, 29 września 2013
Omlet z kurkami
Zapraszam na pyszne śniadanko z kurkami:) Omlety zawsze się sprawdzają. Jest pysznie prosto i smacznie.
składniki:
100 g kurek
3 jajka
1 mała cebula
1 łyżka mleka
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
olej lub masło do smażenia
sól do smaku
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko i połowę natki, doprawić do smaku solą. Gdy kurki zmiękną wlać masę jajeczną. Gdy omlet przyrumieni się od spodu przekręcić go na drugą stronę - zsunąć na talerz, przykryć patelnią i obrócić. Przyrumienić z drugiej strony, zsunąć na talerz, posypać resztą natki pietruszki i podawać.
składniki:
100 g kurek
3 jajka
1 mała cebula
1 łyżka mleka
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
olej lub masło do smażenia
sól do smaku
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko i połowę natki, doprawić do smaku solą. Gdy kurki zmiękną wlać masę jajeczną. Gdy omlet przyrumieni się od spodu przekręcić go na drugą stronę - zsunąć na talerz, przykryć patelnią i obrócić. Przyrumienić z drugiej strony, zsunąć na talerz, posypać resztą natki pietruszki i podawać.
czwartek, 26 września 2013
Ciasto podwójnie malinowe
Biszkopt z malinowa pianką, malinami i malinowa galaretką czyli ciasto bardzo malinowe. Bardzo fajnie się prezentuje i jest proste do zrobienia.
składniki:
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietanki 30 %
2 galaretki malinowe
300 g malin
woda do przygotowania galaretek
Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 25x28, wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia.
składniki:
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietanki 30 %
2 galaretki malinowe
300 g malin
woda do przygotowania galaretek
Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 25x28, wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia.
Sałatka z grillowaną cukinią
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią ale najbardziej chyba lubię grillowaną. Idealnie smakuje sama lub jako dodatek do obiadu ale też można wykorzystać ją to przygotowania takiej pysznej i prostej sałatki. Świetnie smakuje z dodatkiem prażonego słonecznika.
składniki:
2 małe cukinie ok 200-250 g, u mnie żółta i zielona
3 garście mieszanki sałat
150 g fety
3-4 łyżki słonecznika Kresto
1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat
przyprawa grill ziołowy Prymat
4 łyżki oleju Rapso + do skropienia cukinii
2 łyżki wody
Składniki na dwie porcje. Cukinii nie obierać, odkroić końcówki i pokroić dowolnie (można wzdłuż lub w plastry, tak aby było nam wygodnie ją ugrillować). Pokrojoną cukinię skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy i ugrillować. Na talerzach ułożyć sałatę (ja dałam masłową i rukolę). Na sałacie ułożyć pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną cukinię. Na wierzch pokruszyć fetę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. 4 łyżki oleju wymieszać z 2 łyżkami wody oraz przyprawą do sałatek i skropić sałatkę.
składniki:
2 małe cukinie ok 200-250 g, u mnie żółta i zielona
3 garście mieszanki sałat
150 g fety
3-4 łyżki słonecznika Kresto
1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat
przyprawa grill ziołowy Prymat
4 łyżki oleju Rapso + do skropienia cukinii
2 łyżki wody
Składniki na dwie porcje. Cukinii nie obierać, odkroić końcówki i pokroić dowolnie (można wzdłuż lub w plastry, tak aby było nam wygodnie ją ugrillować). Pokrojoną cukinię skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy i ugrillować. Na talerzach ułożyć sałatę (ja dałam masłową i rukolę). Na sałacie ułożyć pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną cukinię. Na wierzch pokruszyć fetę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. 4 łyżki oleju wymieszać z 2 łyżkami wody oraz przyprawą do sałatek i skropić sałatkę.
środa, 25 września 2013
Przetwory - papryka konserwowa
Bardzo lubię paprykę szczególnie jak jest taka soczysta i mięsista. Papryka konserwowa jednak ma nieco inny smak niż świeża i kiedyś za nią nie przepadałam. Jednak coś mi się odmieniło i teraz co roku obowiązkowo muszę zrobić kilka słoiczków. Najbardziej lubię ją jako dodatek do kanapek. Do każdego słoiczka można dodać różne dodatki np. listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, ząbek czosnku czy 2 plastry cebuli. Dla mnie najlepsza jest bez żadnych dodatków lub z dodatkiem czosnku.
składniki:
5 kg papryki
1 ząbek czosnku na każdy słoik
zalewa
10 szklanek wody
2 szklanki octu 10% Jamar
3 szklanki cukru
4 łyżki soli
po łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoik
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki, ułożyć ciasno w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki, które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Do każdego słoiczka wrzucić też po jednym ząbku czosnku. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z tej ilości papryki wychodzi ok 12-13 słoiczków o pojemności ponad 500 ml.
składniki:
5 kg papryki
1 ząbek czosnku na każdy słoik
zalewa
10 szklanek wody
2 szklanki octu 10% Jamar
3 szklanki cukru
4 łyżki soli
po łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoik
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki, ułożyć ciasno w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki, które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Do każdego słoiczka wrzucić też po jednym ząbku czosnku. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z tej ilości papryki wychodzi ok 12-13 słoiczków o pojemności ponad 500 ml.
wtorek, 24 września 2013
Szaszłyki z pikantnym łososiem
Na grilla często robię różne szaszłyki. Fajnie wyglądają, dobrze smakują i można w sumie nadziać na patyki to co się lubi. Tym razem polecam szaszłyki z lekko pikantnym łososiem z dodatkiem papryki ananasa.
składniki:
400 g świeżego łososia
4 plastry świeżego ananasa
1 duża papryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach)
2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao
2 łyżki oleju
Łososia pokroić w dużą kostkę . Sos czosnkowy wymieszać z olejem. Do marynaty wrzucić pokrojonego łososia i dokładnie wymieszać, odstawić na minimum 1 godzinkę. Ananasa i paprykę pokroić na kawałki o podobnej wielkości do łososia. Na patyczki nadziewać według własnego upodobania składniki.Szaszłyki można ugrillować, upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
składniki:
400 g świeżego łososia
4 plastry świeżego ananasa
1 duża papryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach)
2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao
2 łyżki oleju
Łososia pokroić w dużą kostkę . Sos czosnkowy wymieszać z olejem. Do marynaty wrzucić pokrojonego łososia i dokładnie wymieszać, odstawić na minimum 1 godzinkę. Ananasa i paprykę pokroić na kawałki o podobnej wielkości do łososia. Na patyczki nadziewać według własnego upodobania składniki.Szaszłyki można ugrillować, upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe
Zapraszam na pyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik.
składniki:
150 g masła
340 g mąki pszennej
110 g czekolady gorzkiej
2 jajka
2 żółtka
120 g tartych migdałów Back Mit
300 g cukru*
kilka kropel aromatu rumowego
Masło rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne.
*W przepisie jest aż 300 g cukru ja daje mniej-200 g.
150 g masła
340 g mąki pszennej
110 g czekolady gorzkiej
2 jajka
2 żółtka
120 g tartych migdałów Back Mit
300 g cukru*
kilka kropel aromatu rumowego
Masło rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne.
*W przepisie jest aż 300 g cukru ja daje mniej-200 g.
Smażone kanie a'la schabowy
Kanie przygotowane w postaci panierowanej tak jak kotlety są bardzo pyszne i sycące. Jak dla mnie smakują lepiej niż tradycyjne schabowe. Szkoda tylko, że kanie nie są dostępne przez cały rok.
składniki:
9 dużych rozwiniętych kapeluszy czubajki kani
4 jajka
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kapelusze kani posolić i popieprzyć z obu stron i odstawić na godzinkę. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Kanie panierować w jajku oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam z sałatką z mieszanki sałat i pomidorków koktajlowych.
składniki:
9 dużych rozwiniętych kapeluszy czubajki kani
4 jajka
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kapelusze kani posolić i popieprzyć z obu stron i odstawić na godzinkę. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Kanie panierować w jajku oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam z sałatką z mieszanki sałat i pomidorków koktajlowych.
niedziela, 22 września 2013
Sałatka z winogronami i camembertem
Kolejna pyszna sałatka z camembertem. W towarzystwie słodkiego winogrona smakuje świetnie.
składniki:
3 garście mieszanki sałat
16 kulek winogrona
1 serek camembert
4 łyżki płatków migdałowych Kresto
sosik
6 łyżek oleju Rapso
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego Jamar
Sałatę rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół winogrona (można usunąć pestki jak ktoś nie lubi) oraz pokrojony na małe kawałki serek camembert. Wszystko posypać płatkami migdałów i polać sosikiem. Sosik przygotować z wymienionych składników,wystarczy wszystko dokładnie wymieszać (ja wlewam do małego słoiczka i potrząsam wtedy składniki dokładnie się połączą).
składniki:
3 garście mieszanki sałat
16 kulek winogrona
1 serek camembert
4 łyżki płatków migdałowych Kresto
sosik
6 łyżek oleju Rapso
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego Jamar
Sałatę rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół winogrona (można usunąć pestki jak ktoś nie lubi) oraz pokrojony na małe kawałki serek camembert. Wszystko posypać płatkami migdałów i polać sosikiem. Sosik przygotować z wymienionych składników,wystarczy wszystko dokładnie wymieszać (ja wlewam do małego słoiczka i potrząsam wtedy składniki dokładnie się połączą).
piątek, 20 września 2013
Jajecznica z kurkami
Kurki to niezwykle aromatyczne i smaczne grzybki. Swym znakomitym smakiem pomogą odmienić nawet zwykła jajecznicę.
składniki:
4 jajka
100 g kurek
1 łyżeczka posiekanej natki piertuszki
olej do smażenia
do smaku sól ziołowa
Kurki drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i dodać pokrojone kurki. Smażyć aż kurki zmiękną. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, wlać na patelnię, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą ziołową. Smażyć wedle uznania w zależności jaką jajecznicę lubimy, bardziej czy mniej ściętą.
składniki:
4 jajka
100 g kurek
1 łyżeczka posiekanej natki piertuszki
olej do smażenia
do smaku sól ziołowa
Kurki drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i dodać pokrojone kurki. Smażyć aż kurki zmiękną. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, wlać na patelnię, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą ziołową. Smażyć wedle uznania w zależności jaką jajecznicę lubimy, bardziej czy mniej ściętą.
czwartek, 19 września 2013
Drożdżowy placek z owocami
Prosty placek drożdżowy, który zawsze się udaje. W sezonie można dodać do niego dowolne owoce a poza sezonem można zrobić suszoną żurawiną albo z rodzynkami. Do ciasta można dodac też dowolny aromat albo otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Ważne żeby ciasto zbyt długo nie siedziało w piekarniku bo potem jest zbyt suche, pieczemy do suchego patyczka.
składniki:
4 szklanki mąki
125 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
5 jajek
aromat rumowy
600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe jajka i dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczone masło, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąkę wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
składniki:
4 szklanki mąki
125 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
5 jajek
aromat rumowy
600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe jajka i dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczone masło, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąkę wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
środa, 18 września 2013
Naleśnikowe roladki z łososiem
Małe proste przekąski w postaci ślimaczków. Przygotowane z naleśnika z dodatkiem serka i wędzonego łososia.
składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
350 g serka śmietankowego
sól ziołowa do smaku
250 g łososia wędzonego w plastrach
olej Rapso do smażenia
Mleko wymieszać z wodą, mąką, jajkiem,szczyptą soli i majerankiem. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Serek doprawić solą ziołową i dokładnie wymieszać. Można użyć serka śmietankowego, z czosnkiem lub też koziego. Każdy naleśnik posmarować serkiem. Na serku ułożyć plastry łososia. Naleśniki zwinąć w rulon i schłodzić. Potem pokroić na plastry o szerokości 1-1,5 cm i ułożyć na talerzu.
składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
350 g serka śmietankowego
sól ziołowa do smaku
250 g łososia wędzonego w plastrach
olej Rapso do smażenia
Mleko wymieszać z wodą, mąką, jajkiem,szczyptą soli i majerankiem. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Serek doprawić solą ziołową i dokładnie wymieszać. Można użyć serka śmietankowego, z czosnkiem lub też koziego. Każdy naleśnik posmarować serkiem. Na serku ułożyć plastry łososia. Naleśniki zwinąć w rulon i schłodzić. Potem pokroić na plastry o szerokości 1-1,5 cm i ułożyć na talerzu.
Sałatka z cukinii z kurkumą
Polecam pyszną sałatkę z cukinii. Sałatkę można podać do obiadu i do kanapek. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 słoików o pojemności ponad 500 ml.
składniki:
3 kg dużej, obranej i oczyszczonej z miękkiego miąższu cukinii
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
2 opakowania kurkumy ( 40 g )
zalewa
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%, użyłam Jamar
3 łyżki soli
łyżeczka gorczycy
Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnią zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików, układamy ścieśle i zalewamy zalewą. Słoiki pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
składniki:
3 kg dużej, obranej i oczyszczonej z miękkiego miąższu cukinii
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
2 opakowania kurkumy ( 40 g )
zalewa
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%, użyłam Jamar
3 łyżki soli
łyżeczka gorczycy
Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnią zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików, układamy ścieśle i zalewamy zalewą. Słoiki pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
wtorek, 17 września 2013
Sałatka z rukolą i arbuzem
Idealna sałatka na upalne dni. Trochę orzeźwi i lekko pożywi a do tego jest szybka i prosta w przygotowaniu.
składniki:
1 garść rukoli
6 kulek winogrona
100 g arbuza bez skóry i pestek
30 g fety
olej lniany lub sos balsamiczny do skropienia
Rukolę ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojonego arbuza oraz winogrona przekrojone na pół. Na wierzch rozkruszyć fetę. Całość skropić olejem lnianym lub sosem balsamicznym.
składniki:
1 garść rukoli
6 kulek winogrona
100 g arbuza bez skóry i pestek
30 g fety
olej lniany lub sos balsamiczny do skropienia
Rukolę ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojonego arbuza oraz winogrona przekrojone na pół. Na wierzch rozkruszyć fetę. Całość skropić olejem lnianym lub sosem balsamicznym.
poniedziałek, 16 września 2013
Sałatka ze szpinakiem i grillowanymi warzywami w sosie jogurtowym
Zapraszam już na ostatni przepis na konkurs „Twój sposób na imprezę” z udziałem sosu francuskiego Prymat.
składniki:
2 garście świeżego szpinaku
1 papryka
1 mała cukinia
30 pomidorków koktajlowych
20 kulek małych mozzarelli
sos sałatkowy francuski Prymat
6 łyżek jogurtu
dodatkowo jeśli ktoś lubi garść czarnych oliwek
odrobina oleju do skropienia warzyw
Paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinię pokroić w plastry. Pokrojone warzywa skropić odrobiną oleju i ugrillować, wystudzić. Sos sałatkowy dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Do miski wrzucić szpinak, dodać pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną paprykę i cukinię. Dodać kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki ( ja oliwek nie lubię ale mój mężuś lubi dlatego też zrobiłam dwie porcje jedną z oliwkami a drugą bez). Wszystko wymieszać, dodać sos jogurtowy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Sałatka jest bardzo smakowita, może być również dodatkiem do grillowanego kurczaka.
składniki:
2 garście świeżego szpinaku
1 papryka
1 mała cukinia
30 pomidorków koktajlowych
20 kulek małych mozzarelli
sos sałatkowy francuski Prymat
6 łyżek jogurtu
dodatkowo jeśli ktoś lubi garść czarnych oliwek
odrobina oleju do skropienia warzyw
Paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinię pokroić w plastry. Pokrojone warzywa skropić odrobiną oleju i ugrillować, wystudzić. Sos sałatkowy dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Do miski wrzucić szpinak, dodać pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną paprykę i cukinię. Dodać kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki ( ja oliwek nie lubię ale mój mężuś lubi dlatego też zrobiłam dwie porcje jedną z oliwkami a drugą bez). Wszystko wymieszać, dodać sos jogurtowy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Sałatka jest bardzo smakowita, może być również dodatkiem do grillowanego kurczaka.
sobota, 14 września 2013
Owocowy mix w towarzystwie camemberta
Taki mały mix owoców na talerzu z dodatkiem camemberta. Kompozycję stworzyła moja córeczka. Można użyć dowolnych owoców jakie mamy pod ręką.
składniki:
8 kulek winogrona
80 g arbuza bez skóry i pestek
1 garść borówek
1/2 serka camembert
Winogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser lub podwieczorek.
składniki:
8 kulek winogrona
80 g arbuza bez skóry i pestek
1 garść borówek
1/2 serka camembert
Winogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser lub podwieczorek.
piątek, 13 września 2013
Przetwory - ogórki z czosnkiem
Dla tych co bardzo lubią czosnek i nie tylko polecam pyszną sałatkę na zimę. Do jej przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka jest bardzo aromatyczna - czosnkowa, w sam raz do obiadu jak i do kanapek.
składniki:
3 kg obranych ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
3 główki czosnku
1 łyżka ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 % Jamar
2 szklanki wody
2 łyżki soli kamiennej
Ogórki pokroić w plastry, posolić i odstawić na 1-2 godzinki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz cukier, ocet i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-12 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, nalać wody na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Z podanych składników otrzymuję 8 słoików o pojemności ok 500 ml.
Polecam też:
Ogórki w zalewie keczupowej
Sałatkę szwedzką
składniki:
3 kg obranych ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
3 główki czosnku
1 łyżka ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 % Jamar
2 szklanki wody
2 łyżki soli kamiennej
Ogórki pokroić w plastry, posolić i odstawić na 1-2 godzinki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz cukier, ocet i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-12 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, nalać wody na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Z podanych składników otrzymuję 8 słoików o pojemności ok 500 ml.
Polecam też:
Ogórki w zalewie keczupowej
Sałatkę szwedzką
Smaczne kąski w cieście piwnym
Zapraszam na kolejny przepis z użyciem produktów Prymat które otrzymałam w ramach konkursu „Twój sposób na imprezę”. Dziś dipy - czosnkowy i barbecue. Małe kąski w chrupiącym cieście piwnym z dodatkiem sosów to pyszna przekąska. W cieście usmażyłam krewetki,pieczarki,oliwki i kawałek piersi. Najsmaczniejsze jak dla mnie są pieczarki, pierś nieco sucha i myślę, że lepsza w tym wydaniu była by rybka.
składniki:
250 g krewetek tygrysich
250 g piersi kurczaka
ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane )
100 g czarnych oliwek
olej do smażenia
ciasto piwne
3/4 szklanki piwa
1 i 1/2 szklanki maki
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
dodatkowo dipy Prymat
Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wody
Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dipami.
Dipy przygotować wg instrukcji na opakowaniach - czosnkowy wymieszać z majonezem i jogurtem a dip barbecue z keczupem i wodą.
składniki:
250 g krewetek tygrysich
250 g piersi kurczaka
ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane )
100 g czarnych oliwek
olej do smażenia
ciasto piwne
3/4 szklanki piwa
1 i 1/2 szklanki maki
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
dodatkowo dipy Prymat
Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wody
Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dipami.
Dipy przygotować wg instrukcji na opakowaniach - czosnkowy wymieszać z majonezem i jogurtem a dip barbecue z keczupem i wodą.
wtorek, 10 września 2013
Szaszłyki z indykiem
Kolejna wersja szaszłyków. Tym razem na patyczki nadziałam indyka oraz paprykę i ananasa. Szaszłyki podałam z dodatkiem dipu meksykańskiego Prymat.
składniki:
800 g piersi z indyka
3 papryki
4-5 plastrów świeżego ananasa
Party Dip meksykański Prymat
6 łyżek keczupu
2 łyżki wody
marynata:
1 łyżka miodu
7 łyżek oleju Rapso
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka przyprawy grill ziołowy Prymat
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum 1 godzinke a najlepiej na noc do lodówki. Paprykę i ananasa pokroić w miarę równe kawałki wielkości kawałków mięsa. Na patyki nadziewać na przemian składniki. Grillować ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Dip meksykański wymieszać z keczupem i wodą, podawać z szaszłykami.
składniki:
800 g piersi z indyka
3 papryki
4-5 plastrów świeżego ananasa
Party Dip meksykański Prymat
6 łyżek keczupu
2 łyżki wody
marynata:
1 łyżka miodu
7 łyżek oleju Rapso
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka przyprawy grill ziołowy Prymat
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum 1 godzinke a najlepiej na noc do lodówki. Paprykę i ananasa pokroić w miarę równe kawałki wielkości kawałków mięsa. Na patyki nadziewać na przemian składniki. Grillować ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Dip meksykański wymieszać z keczupem i wodą, podawać z szaszłykami.
Tarta z malinami
Sezon na maliny trwa więc trzeba korzystać. Polecam tartę z kremem czekoladowym i malinami. Do kremu można dodać ulubioną czekoladę. Jeśli mamy ładne duże maliny można je ładnie ułożyć, jeśli są drobne jak moje wystarczy po prostu rozsypać po tarcie.
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
krem
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
350 g malin
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Ciasto piec aż dobrze się zrumieni, ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 C, funkcja góra-dół. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, ułożyć maliny i schłodzić.
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
krem
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
350 g malin
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Ciasto piec aż dobrze się zrumieni, ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 C, funkcja góra-dół. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, ułożyć maliny i schłodzić.
poniedziałek, 9 września 2013
Kolorowa sałatka z pomidorkami koktajlowymi
Uwielbiam małe pomidorki koktajlowe. Co roku mam posadzone kilka lub kilkanaście krzaków. W tym roku mam zwykłe czerwone i żółte w kształcie gruszki. Takie małe pomidorki świetnie smakują i pięknie prezentują się w sałatkach.
składniki:
3 garście porwanej sałaty
10 pomidorków koktajlowych żółtych
14 pomidorków koktajlowych czerwonych
100 g fety
4 łyżki słonecznika Kresto
6 łyżek oleju Rapso
przyprawa do sałatek młynek
Składniki na dwa talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja dałam mix masłowej i rukoli. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko posypać słonecznikiem, oprószyć przyprawą do sałatek z młynka i skropić olejem.
składniki:
3 garście porwanej sałaty
10 pomidorków koktajlowych żółtych
14 pomidorków koktajlowych czerwonych
100 g fety
4 łyżki słonecznika Kresto
6 łyżek oleju Rapso
przyprawa do sałatek młynek
Składniki na dwa talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja dałam mix masłowej i rukoli. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko posypać słonecznikiem, oprószyć przyprawą do sałatek z młynka i skropić olejem.
sobota, 7 września 2013
Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami
Cukinia to przepyszne warzywo z którego da się zrobić mnóstwo pyszności. Doskonale nadaje się do faszerowania, wystarczy tylko wydrążyć miękki miąższ z pestkami i nadziać pysznym farszem. Ja swój farsz zrobiłam z mięsa mielonego i pieczarek.
składniki:
2 średnie młode cukinie po ok 700 g, u mnie zielona i żółta
500 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1 cebula
zioła włoskie
sól
do posypania ser żółty
olej do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami tworząc łódeczki. Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą i ziołami. Odparować nadmiar wody. Farsz przełożyć do łódeczek z cukinii, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok 30- 40 minut na 180 C aż cukinie będą miękkie a wierzch lekko się przyrumieni.
składniki:
2 średnie młode cukinie po ok 700 g, u mnie zielona i żółta
500 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1 cebula
zioła włoskie
sól
do posypania ser żółty
olej do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami tworząc łódeczki. Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą i ziołami. Odparować nadmiar wody. Farsz przełożyć do łódeczek z cukinii, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok 30- 40 minut na 180 C aż cukinie będą miękkie a wierzch lekko się przyrumieni.
piątek, 6 września 2013
Tarta z gruszkami
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
nadzienie
2-3 duże gruszki
2 jajka
180 g śmietany 18%
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić formę na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni.
czwartek, 5 września 2013
Sałatka z grillowaną papryką
Biorę udział w konkursie http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1614/konkurs-twoj-sposob-na-impreze-.html dlatego też otrzymałam zestaw 5 produktów Prymat: Sos sałatkowy francuski, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, Party DIP czosnkowy, Party DIP meksykański i Party DIP barbecue.
Dziś zaproponuję Wam sałatkę z użyciem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego:)
składniki:
1 średnia papryka czerwona
Dziś zaproponuję Wam sałatkę z użyciem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego:)
składniki:
1 średnia papryka żółta
3 garście mieszanki sałat
10 pomidorków koktajlowych
10 czarnych oliwek
100 g fety
sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
Składniki na dwa talerze - takie jak na zdjęciu. Papryki przekroić na pół, oszyścić z nasion i ugrillować - ja ugrillowałam na grillu węglowym. Na talerzach ułożyć sałatę - ja dałam masłową, rukolę i roszponkę. Na sałacie ułożyć pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. W wyniku układania powstała mi taka fajna kompozycja. Sos sałatkowy wymieszać z olejem i wodą, przed podaniem skropić sałatkę.
środa, 4 września 2013
Jajka zapiekane w kokilkach
Jajka często goszczą u nas na śniadanie. Są gotowane na kanapkach i sałatkach, smażone w jajecznicy i omletach oraz zapiekane. Jajka można zapiec w awokado czy pomidorach ale jeśli nie mam nic pod ręką świetnie sprawdzi się również kokilka.
składniki:
4 jajka
1 malutka cebula
2 łyżki śmietany 30 %
2 pomidory suszone z zalewy
przyprawa do sałatek młynek
masło do posmarowania kokilek
Składniki dla dwóch osób. Przygotować dwie kokilki, każdą z nich posmarować masłem. Na dnie położyć odrobinę posiekanej cebulki. Do każdej kokilki wlać po łyżce śmietanki i wbić dwa jajka. Na wierzchu posypać resztą posiekanej cebulki i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, całość posypać przyprawą do sałatek. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i zapiekać ok 8-12 minut w zależności czy lubimy płynne czy ścięte żółtko. Podawać z bułeczką lub tostem.
składniki:
4 jajka
1 malutka cebula
2 łyżki śmietany 30 %
2 pomidory suszone z zalewy
przyprawa do sałatek młynek
masło do posmarowania kokilek
Składniki dla dwóch osób. Przygotować dwie kokilki, każdą z nich posmarować masłem. Na dnie położyć odrobinę posiekanej cebulki. Do każdej kokilki wlać po łyżce śmietanki i wbić dwa jajka. Na wierzchu posypać resztą posiekanej cebulki i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, całość posypać przyprawą do sałatek. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i zapiekać ok 8-12 minut w zależności czy lubimy płynne czy ścięte żółtko. Podawać z bułeczką lub tostem.