składniki:
1,4 kg mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości
1,4 kg mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości
600 g piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
sól ziołowa do smaku
2 łyżki kaszy manny
4 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
sól ziołowa do smaku
2 łyżki kaszy manny
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku zmielić na najdrobniejszych oczkach od maszynki. Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce dopiero kroić na kanapki.
Właśnie zaczynam ją robić :).
OdpowiedzUsuńA czy zamiast masła i bułki tartej można użyć papieru do pieczenia ?.
OdpowiedzUsuńpapier nie za bardzo bo podczas pieczenia mięso puszcza sporo soków i moze go za bardzo rozmoczyć
UsuńDzięki.
Usuń