Strony

poniedziałek, 23 grudnia 2024

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i camembertem

Pyszna kolorowa sałatka z kurczakiem. Tym razem kurczaka podałam w towarzystwie pomarańczy, camemberta i granatu. Użyłam piersi smażonej ale można również użyć mięska przygotownego na grillu elektrycznym. Z podanych składników wychodzą 3 porcje sałatki (na zdjęciu jest półmisek z 2 porcjami).


składniki:

5-6 garści mieszanki porwanych sałat
300g piersi z kurczaka
bułka tarta+czarny sezam do panierowania
1 małe jajko
sól, pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany 
olej do smażenia
1 serek camambert (120g)
1 pomarańcza
pestki granatu do posypania

sos
6 łyżek oleju z ostropestu lub słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka miodu

Pierś pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Następnie panierować w jajku oraz bułce tartej wymieszanej z czarnym sezamem. Usmażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Pomarańczę obrać i pokroić na małe kawałki. Camemberta pokroić na małe trójkąciki. Usmażonego kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki ułożyć na porwanej sałacie. Posypać pestkami granatu. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Można podawać.


sobota, 21 grudnia 2024

Sernik z mlekiem zagęszczonym

Do tego sernika przymierzałam się już dawno ale tak jakoś wyszło, że go jeszcze nie zrobiłam. Była ochota na słodkie a akurat miałam ser w wiaderku i puszkę słodzonego mleka do wykorzystania więc nadszedł moment na wypróbowanie przepisu. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zrobiłam go bez żadnego spodu ale można wykorzystać herbatniki lub zrobić kruchy spód. Sernik z mlekiem skondensowanym jest jak dla mnie idealnie słodki i ma bardzo delikatną puszystą konsytencję. Na pewno go jeszcze upiekę.



składniki:

1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka dobrej jakości
5 jajek
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
szczypta soli
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć ser, dodać mleko zagęszczone oraz żołtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać budynie i ponownie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do blaszki 24x24 natłuszczonej masłem. Ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnka nagrzanego na 175 C i piec ok 60 minut aż wierzch delikatnie się przyrumieni. Zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu można polać polewć czekoladową lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem.


czwartek, 31 października 2024

Kurczak pod pierzynką z warzyw

Pyszna propozycja na obiad. Pierś kurczaka zapieczona jest pod pierzynką z warzyw. Wykorzystałam czerwoną paprykę, cukinię oraz czerwoną cebulę. Do tego pyszne ziemniaczki i surówka.



składniki:

3 piersi z kurczaka po ok 250 g
przyprawa gyros
1 czerwona cebula ok 100 g
pół czerwonej papryki ok 100 g
kawałek młodej cukinii ok 200 g
olej do smażenia
ser żółty do posypania
sól, pieprz
maso do posmarowania naczynia

Pokroić warzywa, cukinię (razem ze skórką) i paprykę w niedużą kostkę a cebulę w półprastry. Pokrojone warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju żeby delikatnie zmiękły. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa plastry mięsa. Oprószyć z obu stron pryprawą gyros. Następnie mięso obsmażyć z obu stron, krótko tylko żeby zmieniło kolor. Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem. Na każdym plastrze mięsa ułożyć porcje podsmażonych warzyw. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 20 minut. Następnie posypać startym serem i zapiekać jeszcze chwilę aż ser się rozpuści.  Gotowego kurczaka padawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaki i surówka z kalarepy.


poniedziałek, 21 października 2024

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Sezon warzywny w moim warzywiaku już zakończony. Z ostatnich zebranych pomidorów zrobiłam zupę krem. Do pomidorów dorzuciłam jeszcze paprykę , czerwoną cebulę oraz marchewkę. Warzywa wcześniej upiekłam w piekarniku, z takich pieczonych zupa zupełnie inaczej smakuje.


składniki:

1,5 kg mięsistych pomidorów
1 nieduża czerwona papryka
1 średnia marchewka
2 średnie czerwone cebule
ok 750 ml bulionu
oliwa do skropienia
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
bazylia

Pomidory przekroić na pół, wykroić ewentualne zgrubienia po ogonku. Paprykę również przekroić na pół i wydążyć gniazdo nasienne. Cebule przekroić na pół a marchewkę w plasterki.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojone warzywa. Pomidory oraz paprykę ułożyć skórką do góry. Wszystkie warzywa delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż skórka na pomidorach zacznie delikatnie brązowieć. Zawartoś blaszki razem ze sokiem, który puściły warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać cukier oraz wędzoną paprykę. Całość gotować ok 10 minut. Potem zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę, do smaku doprawić solą oraz bazylią. Gdyby zupa była za gęsta można dolać więcej bulionu. Gotową zupę podałam z grzankami.


poniedziałek, 7 października 2024

Karkówka duszona w sosie pomidorowo-cukiniowym

Dziś propozycja na obiad z karkówką w roli głównej.  Mięso duszone jest w sosie warzywnym z pomidorów i cukinii. Do sosu dodałam cukinię ze skórką, która się nieco rozpadła i zagęsciła sos. Jeśli chcemy aby sos był gładki można mięso przełożyć na talerz a sos zmiksować blenderem.


składniki:

1 kg karkówki
500 g młodej cukinii
ok 750 ml gorącej wody
1 słoiczek gęstego przecieru pomidorowego ( ok 350 ml)
sól, pieprz
1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki

Karkówkę pokroić w plastry. Cukinię razem ze skórką pokroić w większą kostkę. Plastry karkówki delikatnie zrumienić z każdej strony. Ja podsmażyłam po kilka plastrów w garnku, bez użycia dodatkowego tłuszczu. Następnie podsmażone mięso zalać gorącą wodą. Dodać wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować. Następnie dodać pokrojoną cukinię. Wszystko razem dusić do miękkości mięsa, ok 20-30 minut. Jak mięso będzie miękkie dodać przecier pomidorowy i ponownie zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Gotową karkówkę podałam z ziemniakami i sałatką wielowarzywną.


niedziela, 22 września 2024

Rolada z cukinii

Kolejna przekąska w postaci rolady. Tym razem rolada z dodatkiem cukinii. Nadziałam ją serkiem i wędzonym łososiem ale zamiast łososia można użyć jakiejś chudej wędliny lub całkowicie pominąć a do serka dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek lub kolorową paprykę.


składniki:

500 g młodej cukinii
100 g żółtego sera, u mnie gouda
5 jajek
sól,pieprz
350 g serka śmietankowego
200 g wędzonego łososia
olej do posmarowania
ewentualnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i przełożyć na sikto aby sok ociekał, na ok 1 godzinę. Po tym czasie cukinię dobrze odcisąć z soku. Przełożyć do miski. Dodać ser żółty również starty na tarce o grubych oczkach oraz jajka. Dokładnie wymieszać, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować cieniutką wartwą oleju. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż masa dobrze się zetnie i delikatnie przyrumieni ok 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Ładniejszą stroną ułożyć do dołu. Posmarować serkiem, jeśli jest zbyt gęsty dodać trochę jogurtu aby lepiej się rozprowadzał. Serka już nie doprawiałam bo łosoś jest słonawy. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia. Zwinąć ściśle w roladę. Owinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia, schłodzić w lodówce.

Polecam również:
Roladę serową z indykiem i szpinakiem
Roladę szpinakową


środa, 18 września 2024

Gulasz z indyka z fasolką i marchewką

Kupiłam udźce z indyka. Najczęściej mięso to przeznaczam do mielenia zamiennie z łopatką wieprzową. Tym razem jednak mięsko pokroiłam w kostkę i zrobiłam taki gulasz czy potrawkę, nawet nie wiem jak nazwać, z dodatkiem marchewki i fasolki.  Bardzo smaczne i proste danie a mięso z udźca w kawałkach również bardzo szybko się robi.


składniki:

800 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)
2 marchewki (ok 200g)
300 g fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona
1 duża cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 garście posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju kokosowego
ok 1 l gorącej wody
2-3 łyżki mąki ryżowej

Mięso z indyka pokroić w większą kostkę. Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego i partiami podsmażyć mięso, krótko aby tylko zmieniło kolor. Przełożyć na talerz. Do ranka dodać 1 łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i fasolkę. Wszystko razem podsmażyć. Do warzyw wrzucić mięso i całość zalać gorącą wodą. Dodać słodka papryke oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dusić aż składniki będą miękkie. Pod koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Sos zagęścić mąka ryżową wymieszaną z niewielką ilością wody. Gulasz podałam z kaszą pęczak oraz sałatką z ogórków

Polecam też:
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Indyk duszony z porem i marchewką





piątek, 6 września 2024

Makaron z cukinią i kurczakiem

Cukinia nadal króluje w naszych posiłkach. Tym razem w towarzystwie makaronu. Pyszne duże rurki w kremowym sosie z dodatkiem kawałków kurczaka i cukinii. Szybko się robi i szybko znika z talerza.



składniki:

500 g makaronu, u mnie grube rurki ( rigatoni )
500 g piersi z kurczaka
600 g młodej cukinii
3 łyżki oleju kokosowego
400 ml śmietanki 30 %
2 garście posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Nastawić wodę na makaron. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Cukinię także pokroić w niedużą kostkę. Na patalni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć mięso, niedługo aby zmieniło kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojoną cukinię. Następnie cukinię zalać śmietanką. Dodać podsmażonego kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieorzem. Całość gotwać aż sos zgęstnieje a cukinia będzie miękkka. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody i wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać natką i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


sobota, 31 sierpnia 2024

Ciasto serowe z borówkami

Pyszne ciasto owocowe z dodatkiem zmielonego sera. Dzięki temu dodatkowi ciasto długo jest wilgotne. Do ciasta najlepiej sprawdzą się drobne owoce. Mogą to być jagody, maliny, borówki lub jagody kamczackie.



składniki:

1 kostka mielonego sera (250 g)
2 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok 250-300 g borówek amerykańskich
100 g białej czekolady
ok 3-4 łyżki mleka

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać zmielony ser. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać jajka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do blaszki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest gęsta, żeby ją ładnie wyrównać można łyżkę zwilżyć wodą. Na wierzchu ułożyć borówki, delikatnie wcisnąć je w masę. Blaszkę wstawić do piekrnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 45-50 minut. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, mleka dodajem tyle żeby czekolada swobodnie spływała z łyżki. Zamiast polewy można też ciasto posypać kruszonką. 
Do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml.

Polecam też inne ciasta z borówkami:
Przekładaniec bez pieczenia
Owocowa pianka na biszkopcie
Sernik borówkowo-cytrynowy



wtorek, 27 sierpnia 2024

Frittata z serkiem wiejskim i warzywami

Pyszna jajeczna zapiekanka w sam raz na śniadanie czy kolację. Na blogu jest kilka wersji z różnymi dodatkami, tym razem oprócz warzyw dodałam także serki wiejskie. Przygotowałam w małych foremkach więc każdy ma swoją porcję.



składniki:

5 dużych jajek
2 serki wiejskie ziarniste (400 g)
200 g młodej cukinii
pół czerwonej cebuli
pół czerwonej papryki
100 g mozzareli w małych kulkach
8 pomidorków koktajlowych
sól
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
masło do posmarowania formy

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie posolić i odłożyć na sicie na ok 30 minut aby sok ociekał. Cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Do miski przełożyć seki wiejskie, dodać jajka i dokładnie wymieszać widelcem. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę oraz dobrze odciśnięta cukinię. Ponownie wymieszać.Dodac czubata łyżke suszonych  pomidorów z czosnkiem i bazylia oraz sól do smaku. Ponownie wymieszać. Małe naczynia do zapiekania posmarować masłem i przełożyć masę mniej więcej do 3/4 wysokości ( u mnie wyszły 3 naczynka). Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki i małe kulki mozzarelli. Posypac jeszcze suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie i przyrumieni, ok 30 minut.


niedziela, 18 sierpnia 2024

Serniczek cudaczek

Gorąco więc sernik na zimno na deser jest w sam raz tym bardziej, że w lodówce czeka wiaderko sera. Zrobiłam przegląd produktów. Znalazły się resztki biszkoptów po tiramisu, kilka galaretek, trochę borówek, kubeczek śmietanki. Zerwałam też bardzo dojrzałe jeżyny. Monia pobawiła się warstwami i wyszedł taki cudaczek. Pełniutka blaszka pyszności :)




składniki:

masa serowa
1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka
2 galaretki o smaku owoców leśnych
250 ml gorącej wody

oraz
ok 300 g jeżyn
ok 200 g borówek amerykańskich
2 galaretki przezroczyste (moje o smaku owocowym)
800 ml gorącej wody
ok 170 g podłużnych biszkoptów

na wierzch
300 ml śmietanki
1 galaretka o smaku frugo (smak owocowy, pomarańczowy kolor)
250 ml gorącej wody
3-4 kostki ciemnej czekolady (miałam mleczną)

Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i odstawić.
Dwie galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Ser przełożyć do miski i zmiksować. Cały czas miksować i wlewać powoli wystudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Ładnie wyrównać aby nie było szczelin między masą a blaszką, na wierzchu ułożyć jeżyny delikatnie wciskając je w masę. Odstawić do lodówki.
Dwie galaretki przezroczyste rozpuścić w 800 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Na jeżyny wyłożyć borówki i zalać wystudzonymi galaretkami przezroczystymi. Ponownie wstawić do lodówki. Galaretkę o smaku frugo rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, cały czas ubijać i powoli wlewać wystudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na przezroczystą galaretkę, ładnie wyrównać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.


czwartek, 8 sierpnia 2024

Deser z jeżynami i bezikami

Taki deserek z tego co było pod ręką. W sezonie letnim kiedy mamy dostępne różne owoce często robie takie desery. Szybko się robi, można wykorzystać dowolne owoce i doskonale zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Tutaj akurat wersja z jeżynami, do tego trochę skyru i słodkiej śmietanki, resztki herbatników i bezików.


składniki:

300 g skyru naturalnego
200 ml śmietanki 30 %
ok 300 g jeżyn
4 herbatniki kakaowe
2 gaście mini bezików

Składniki wcześniej schłodzić. Skyr przełożyć do miski. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać ze skyrem. Przygotować 5 szklaneczek. Na dno każdej szklaneczki wrzucić drobno pokruszone herbtniki. Na pokruszone herbatniki wyłożyć po solidnej łyżce masy,  kilka jeżyn i malutkich bezików, znowu porcja masy i na wierzch reszta jeżyn i bezików jako dekoracja. Na koniec listek mięty i można podawać. Masy niczym nie dosładzałam bo beziki osładzają całość. Jak deser dłużej postoi to oczywiście beziki całkowicie się ropuszczą.


poniedziałek, 5 sierpnia 2024

Cukiniowe krążki z mięsem

Cukinia obrodziła więc trzeba korzystać. Tyle różności już robiłam w tym sezonie więc trzeba było wykombinować coś nowego. Monia namieszała i zamiast tradycyjnej wersji faszerowanej cukinii przygotowałam takie smakowite krążki. Nic trudnego ale fajnie prezentuje się na talerzu i dobrze smakuje.



składniki:

1 większa cukinia (moja miała ok 1 kg)
700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
pół czerwonej papryki
1 nieduża czerwona cebula
2 garście posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
starty ser żółty do posypania

Cukinię dokładnie umyć, najlepiej wybrać taką grubszą sztukę aby były wieksze krążki ale żeby nie miała twardych pestek. Odkroić końce i pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Mieso mielone przełożyć do miski. Czerwoną paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa, majonez oraz natkę pietruszki dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na każdy plaster cukini nałożyć porcje mięsnej masy tworząc jakby czapeczkę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem. Cukiniowe krążki podałam z surówką z kalarepki.


sobota, 27 lipca 2024

Krokiety z kurkami

Jeśli macie nadmiar kurek polecam przygotować krokiety. Małe aromatyczne grzybki bardzo dobrze sprawdzają się jako farsz. Jako dodatek tradycyjnie polecam czerwony barszcz, do krokietów najlepszy.


składniki:

farsz

700 g kurek
1 duża cebula
200 g żółtego sera
sól,pieprz
4 łyżki masła

naleśniki
3 szklanki mleka
1 szklanka wody
ok 4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju
duża szczypta soli

oraz 
3-4 jajka
bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania
olej do smażenia

Przygotować farsz. Cebule pokroić w drobna kostkę. Duże kurki pokroic na małe kawałki malutkie mozna zostawić w całości. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzac masło, dodac cebulę, smażyć aż delikatnie sie przyrumieni. Następnie dodać kurki, smażyć aż zmiekną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia, potem dodać stary ser i dokładnie wymieszać.
Przygotować naleśniki. Składniki ciasta dokładnie zmiksować, jeśli jest za gęste dolać wody lub mleka. Odstawić na ok 30 minut potem usmażyć naleśniki.
Na każdego naleśnika nałożyć przygotowany wcześniej farsz. Zwinąć boki do środka i zrolować. Następnie panierować w jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem.

sobota, 20 lipca 2024

Tarta z wiśniami

Sezon wiśniowy więc mam ciasto wiśniowe. Takie bez kremu, zwykła krucha tarta z chrupiącą kruszonką. Zamiast wiśni można użyć czereśni.



składniki:

250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 duże żółtko
500 g wiśni bez pestek
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemnaczanej

kruszonka
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Potem rozgrzać piekarnik na 190 C i podpiec spód aż się lekko przyrumieni. Wydrylowane wiśnie wymieszać z 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wszystko razem rozetrzeć w palcach. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec aż kruszonka się przyrumieni,  ok 40 minut.


niedziela, 7 lipca 2024

Zupa z młodej kapusty z pulpetami

Pyszna letnia zupa pachnąca koperkiem. Przygotowana jest z młodych warzyw więc robi się bardzo szybko. Delikatna a zarazem pożywna bo z dodatkiem pulpecików. Jeśli lubimy bardziej kwaskowe smaki można dorzucić jeszcze koncentrat pomidorowy, ja zostałam przy deliktnym smaku koperku.



składniki:

700 g młodej kapusty
3 l bulionu
3-4 duże młode ziemniaki
3-4 średnie młode marchewki
1 cebula
2 garście posiekanej natki pietruszki
6 kopiastych łyżek posiekanego koperku
450 g mięsa mielonego, u mnie łoptka
2 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
2 łyżki masła

Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie całość zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie pokroić młodą kapustę. Gdy całość się zagotuje do garnka dorzucić pokrojoną kapustę oraz natkę. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Przygotować pulpety. Mięso mielone dobrze wyrobić z mąką ryżową, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Gdy warzywa będą już prawie miękkie do garnka wrzucić pulpety oraz koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze aż warzywa będą miękkie.



niedziela, 16 czerwca 2024

Drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Pyszne drożdżowe ciacho do którego można użyć dowolnych sezonowych owoców. Dodatkowo można jeszcze polać lukrem jak wolimy bardziej słodkie.



składniki:

500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
150 g masła
2 całe jajka
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
150 ml letniego mleka
szczypta soli
300 g niedużych truskawek
200 g rabarbaru

kruszonka
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła

Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. W letnim mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru, odstawić do podrośnięcia na ok 10 minut. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. Dodać jajka i żółtko,  wyrośnięte drożdże oraz roztopione masło. Wyrobić jednolite ciasto. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wierzch ładnie wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką. Odstawić do wyrośniecia na ok 30-40 minut. W między czasie przygotować truskawki i rabarbar oraz kruszonkę. Truskawki miałam nieduże więc dałam w całości a rabarbar pokroić na małe kawałki.  Masło pokroić na małe kawałeczki dodać mąkę i cukier, wszystko razem rozetrzeć w palcach tworząc grudki. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć truskawki i rabarbar. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, ok 35-40 minut.

Polecam też:
Leniwą drożdżówkę



poniedziałek, 10 czerwca 2024

Deser z truskawkami i oreo

Polecam prosty deser z truskawkami. Powstał z tego co było pod ręką. Pierwszy raz połączyłam mascarpone ze skyrem, wychodzi bardzo fajny krem do deserów. Deser najlepiej smakuje dobrze chłodzony, można też schłodzić składniki wcześniej i podawać od razu po przygotowaniu.


składniki:

250 g truskawek
250 g skyru naturalny
250 g mascarpone
100 g ciastek oreo

Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Truskawki pokroić w drobną kosteczkę. Przygotować krem. Serek mascarpone i skyr przełożyć do miski i zmiksować na jednolite masę. Jak lubimy bardzo słodkie można dosłodzić do smaku. Do szklaneczek nałożyć w kolejności: 1 łyżkę pokruszonych ciastek, 1 łyżkę pokrojonych truskawek, 2 łyżki kremu, ok 2 łyżki pokrojonych truskawek. Z podanych składników wyszło mi 5 deserów, wielkość jak na zdjęciu. Przed podaniem dobrze schłodzic i udekorować listkiem mięty.

Polecam też inne desery z truskawkami:
Truskawkowe mini serniczki
Deser truskawkowo-jogurtowy
Deser truskawkowo-bananowy z chia



piątek, 31 maja 2024

Ciasto z masą serowo-jogurtową i truskawkami

Są truskawki więc trzeba to wykorzystać i powstało ciacho pełne truskawek. W sam raz na upalne dni. Do ciasta można wykorzystać inne sezonowe owoce i dobrać do nich odpowiednie smaki galaretki.




składniki:

biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

masa serowo-jogurtowa z truskawkami
500 g zmielonego sera
400 g jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
250 ml gorącej wody
400 g truskawek

na wierzch
2 galaretki truskawkowe
900 ml gorącej wody
ok 600 g truskawek

Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodać żółtka oraz olej. Potem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do blaszki i ładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 C i piec do suchego patyczka, ok 25-30 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić a potem przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę serowo-jogurtową z truskawkami. Jogurt i ser przygotować wcześniej aby były w temepraturze pokojowej. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml goracej wody i odstawić do wystudzenia. Ser i jogurt przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzone galaretki i całość dobrze zmiksować. Do miseczki odłożyć ok 1/4 masy ( będzie potrzebna do posmarowania drugiego blatu). Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałej masy, wymieszać. Masę wstwić do lodówki aby delikatnie stężała i dała się ładnie rozprowadzić po cieście. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć jeden blat ciasta. Na ciście rozsmarować tężejącą masę z truskawkami, przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki aby masa bardziej stężała.
Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić w plasterki. Wierzch ciasta posmarować cienko  wcześniej odłożoną masą (1/4 masy). Ułożyć pokrojone truskawki, dokładnie uszczelnić szczeliny między ciastem a blaszką. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy galaretki będa już tężejące zalać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki aby całość dobrze stężąła. 


poniedziałek, 27 maja 2024

Sałatka z truskawkami i halloumi

Kolejna uczta z serkiem halloumi w roli głównej. Sezon truskawkowy więc połączyłam go z truskawkami. Polecam pyszne zestawienie. Serek halloumi podobnie jak camembert świetnie smakuje i dobrze komponuje się z wieloma składnikami.


składniki:

4 garście porwanej sałaty masłowej
ok 20 truskawek
2 kostki sera halloumi (450 g)
3 garście płatków migdałowych

sos
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka sosu balsamicznego
odrobina świeżego startego imbiru

Składniki na 3 porcje. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić. Na talarzach ułożyć porwaną sałatę. Truskawki przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Ser halluomi pokroić na grubsze plastry i zrumienić na patelni. Porwać na mniejsze kawałki i ułożyć pomiędzy truskawkami. Całość posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi i skropić sosem. Od razu podawać.


niedziela, 5 maja 2024

Sernik z białą czekoladą

Polecam pyszny, kremowy sernik z dodatkiem białej czekolady. Wykorzystałam jeszcze zapasy mrożonej jagody kamczackiej. Masa bardzo fajnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Sernik można też zrobić bez dodatku owoców. Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta sernik można dodatkowo polać polewą z białej czekolady. 




składniki:

1 kg sera, u mnie zmielony z wiaderka dobrej jakości
5 jajek
3/4 szklanki cukru
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
250 g jagody kamczackiej
herbatniki kakaowe do wyłożenia formy

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymierach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka wlać śmietankę, podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę, odstawić do przestudzenia. Do miski wbić jajka i dodać cukier, ubić na puszystą masę aby cukier całkowicie sie rozpuścił. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Potem dodać budyń w proszku a na koniec przestudzoną czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu posypać owocami jagody kamczackiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 90 minut aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. 


poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Tarta na cieście francuskim

Moja pierwsza tarta na cieście francuskim. Spód uformowałam w kształt prostokąta aby stworzyć na nim fajną kompozycję. Można też wykorzystać po prostu formę do tarty. Proste a zarazem cieszy oko. Polecam też tradycyjną tartę na kruchym cieście, ze szparagami i ricottą.



składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
ok 9 grubszych zielonych szparagów
5 pomidorków koktajlowych
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotować szparagi, odłamać twarde części i ugotować al'dente, wystudzić. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zawinąć do środka i utworzyć wyższe brzegi (ok 1,5 cm) żeby masa nie wypłynęła. Ciasto nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Do miski wbić jajka. Białkiem posmarować cały uformowany spód tarty. Blaszkę ze spodem wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i podpiec aby ciasto podrosło i delikatnie się zaczęło rumienić. Do jajek dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Na podpieczony spód wylać masę jajeczno-śmietanową. Pomidorki przekroić na pół a ugotowane szparagi na mniejsze kawałki i ułożyć z nich kompozycję na tarcie. Posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ponownie wstawić do piekarnika i piec na 180 C aż masa całkowicie zetnie.


wtorek, 26 marca 2024

Biała kiełbasa zapiekana na kiszonej kapuście

Polecam fajny i prosty przepis na danie z białą kiełbasą w roli głównej. Biała kiełbasa zapiekana na kiszonej kapuście owinięta jest plastrami wędzonego boczku. Danie bardzo smaczne i sycące nie tylko na Wielkanoc.


składniki:

7 surowych białych kiełbas
1 kg kiszonej kapusty
ok 150 g wędzonego boczku w długich cienkich plastrach
2 cebule
2 łyżki majeranku
2 listki laurowe
pieprz
400 ml bulionu
olej do smażenia
musztarda sarepska do posmarowania kiełbasek

Cebule obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kiszoną kapustę posiekać drobniej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać kiszoną kapustę. Dokładnie wymieszać. Całość doprawić majerankiem i pieprzem, dodać też listki laurowe i chwilę razem smażyć. Potem zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego i ładnie wyrównać. Kapustę polać bulionem. Białą kiełbasę nakłuć wykałaczką lub czubkiem noża w kilku miejscach. Każdą kiełbaskę owinąć wędzonym boczkiem, kiełbasa nie musi być owinęta w całości. Owinięte kiełbasy ułożyć na kapuście. Na wierzchu posmarować delikatnie musztardą sarepską. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec 40 minut. Potem naczynie odkryć i piec jeszcze 10 minut aby kiełbaski się przyrumieniły. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.