składniki:
300 g truskawek
1 duży jogurt grecki (400 g)
2 galaretki truskawkowe
dekoracja
ok 200-250 ml śmietanki 30 %
1-2 kruche ciastka lub herbatniki
listki mięty
Jogurt i truskawki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml wody, każdą osobno i odstawić do wystudzenia. Jogurt przełożyć do miski i zmiksować z jedną wystudzoną galaretką. Masę jogurtową przelać do pucharków lub szklaneczek czy słoiczków. Jeśli chcemy aby masa zastygła pod skosem trzeba szklanki ustawić przechylone. Ja w foremce keksówce układam ścierkę kuchenną zwiniętą w wałek i ustawiam szklanki aby były przechylone. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Truskawki zmiksować, mogą być na gładko na mus lub żeby były wyczuwalne kawałeczki. Zmiksowane truskawki połączyć z drugą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę jogurtową. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ubić śmietankę i udekrować deser. Na wierzchu posypać pokruszonym ciastkiem, uderować listkiem mięty.
fajne te desery
OdpowiedzUsuńWyśmienite, szybkie, łatwe, przepyszne 🍨
OdpowiedzUsuń