Strony

piątek, 10 października 2025

Ciasto Balladyna

Do tego ciasta zbierałam się dłuższy czas i żałuje, że dopiero teraz je zrobiłam. Musiało chyba poczekać na swoja porę. Akurat dostałam ostatnie jesienne maliny i jeszcze miałam do wykorzystania puszkę masy kajmakowej więc nadszedł ten moment. Ciasto nie jest takie trudne choć może wygląda. Ciemny biszkopt przełożony masą serową z wkładką z herbatników i masy kajmakowej i wierzch malinowy z galaretką. Warstwowe, wysokie, że ledwo zmieciło mi się w blaszce. Masa kajmakowa bardzo dobrze komponuje się z malinami, polecam dla mnie pycha.



składniki:

biszkopt

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

masa serowa
700 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka
400 ml śmietanki 30 %
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka

oraz 
ok 260 g herbatników
510 g masy kajmakowej 
ok 500-600 g malin
2 galaretki malinowe lub ewentualnie truskawkowe
ok 900 ml gorącej wody

Ser, jajka i masę kajmakową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aby cukier całkowicie się rozpuścił. Potem porcjami dodawać żółtka oraz olej. Następnie dodać mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Całośc dokładnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do blaszki 35x25, natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka, ok 25-30 minut. Wystudzić.
Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać ale nie gotować aby się dokładnie rozpuściła, odstawić do wystudzenia. Śmietnkę ubić. Ser dokładnie zmiksować z cukrem waniliowym. Następnie dodać ubitą smietankę, zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na pół. Jeden blat ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blat wyłożyć połowę masy serowej, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki aby lekko związała. W między czasie przygotować masę kajmakową. Można przełożyć do miski i dobrze wymieszać albo podgrzać w kąpieli wodnej żeby łatwiej można było ją rozsmarować. Na schłodzonej masie ułożyć warstwę herbatników. Następnie herbatniki posmarować masą kajmakową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć resztę masy serowej. Przykryć drugim blatem. Na wierchu rozłozyc maliny i całość wstawić do lodówki do schłodzenia. Galaretki malinowe rozpuści w 900 ml gorącej wody, odstawć do wystudzenia. Następnie tężejącą galaretką zalać maliny. Ponownie odstawić do schłodzenia aby całość dobrze stężała. 


poniedziałek, 29 września 2025

Domowa pinsa

Od jakiegoś czasu w sklepach dostępna jest pinsa. Zdrowsza kuzynka pizzy. Gotowy placek na który można wrzucić dowolne dodatki i zapiec. Chciałam przygotować w domu taki placek jednak nie do końca mi się to udawało. Przetestowałam kilka przepisów jednak nie zawsze wychodziło tak jak powinno. Trafiłam m.in. na przepis na stronie beszamel.pl i po kilkunastu własnych próbach z proporcjami chyba osiągnęłam zadowolający wynik. Nieco odbiega wizualnie od tych sklepowych bo pinsa jest bardziej puszysta ale za to smakuje super. 


składniki:

ciasto (porcja na 4 sztuki)
800 g mąki pszennej
150 g mąki ryżowej
50 g mąki sojowej 
1 opakowanie suchych drożdży 7 g
1 łyżka soli
2 łyżki oleju lub oliwy
ok 700 ml zimnej wody

dodatki na 1 pinsę:
10 kulek małej mozzarelli
8-10 pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki sosu pomidorowego lub domowego keczupu
4-5 plastrów szynki dojrzewającej
rukola lub dowolne pesto

Przygotować ciasto. Mąki wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać zimną wodę i wymieszać, dodać olej oraz sól i wyrobić jednolite ciasto. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24-48 godzin. Przed pieczeniem ciasto wystawić wcześniej z lodówki na ok 2-3 godziny aby podrosło. Ręce oprószyć mąką i ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję przełożyć na papier do pieczenia, jeśli ciasto jest bardzo lepkie delikatnie podsypać mąką. Rękoma uformować owalny placek o długości ok 25-30 cm. Przełożyć na blaszkę z piekarnika. Nagrzać piekarnik na 200 C, wstawić pinsę do piekarnika i piec ok 10 minut. Następnie wyłożyć dodatki. Ciasto posmarować domowym keczupem, rozłożyć kulki mozzarelli oraz pomidorki przekrojone na pół, skórką do góry i piec kolejne 10 minut aż ser się rozpuści a ciasto delikatnie przyrumieni. Po upieczeniu rozłożyć jeszcze kawałeczki szynki dojrzewającej oraz listki rukoli lub skropić ulubionym pesto.


czwartek, 18 września 2025

Sos ortolana

Na przepis na sos ortolana trafiłam przypadkiem. Znalazłam go na stronie hajduczeknaturalnie.pl. W moim warzywniaku sporo warzyw do wykorzystania więc się skusiłam żeby się nic nie zmarnowało. Sos fajny, taki inny bo warzywa krojone w kosteczkę. Jest trochę krojenia ale wychodzi też sporo słoików. Troszkę zmieniłam proporcje. Dodałam mniejszego selera bo takiego miałam w warzywniaku i cukinii też dodałam mniej bo całość była już dosyć gęsta, nie dodawałam już koncentratu pomidorowego.



składniki:

ok 4 kg mięsistych pomidorów
500 g selera korzeniowego
1,5 kg marchewki
1 kg cebuli
1,5 kg młodej cukinii 
1 nieduża główka czosnku
ok 200 ml oliwy
ok 1/2 suszonej ostrej papryczki
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oregano
2-3 łyżki soli
1 łyżka cukru
spory pęczek natki pietruszki

Pomidory sparzyć, wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na małe kawałki. Pokrojone pomidory przełożyć do dużego garnka, zagotować i gotować aż zaczną się rozpadać. W między czasie pokroić pozostałe warzywa. Cebulę i czosnek razem w kosteczkę, marchewkę i selera razem w kosteczkę oraz cukinię młodą razem ze skórką także w kosteczkę. Gdy pomidory się rozpadną można dodawać pozostałe pokrojone warzywa, które trzeba wcześniej przesmażyć na oliwie. Na początek trzeba zeszklić cebulę z czosnkiem, najlepiej robić to partiami bo warzyw jest dużo. Garnek z pomidorami zostawiamy na ogniu i cały czas dorzucamy podsmażone warzywa. Potem przesmażamy partiami marchewkę z selerem a na koniec cukinię. Gdy wszystkie warzywa będą już w garnku dodać przyprawy - pokruszoną suszoną ostrą papryczkę, słodką paprykę, oregano, pierz, sól, cukier. Zamiast suszonej papryczki można dodać także świeżą, jak lubimy bardziej ostre można dodać więcej. Całość gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Podczas gotowania jeszcze można doprawiać do smaku jeśli czegoś brakuje. Jeśli całość jest za gęsta można dolać gotowego przecieru pomidorowego, ja dolałam 0,5 l. Pod koniec gotowania dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Następnie przełożyć do słoiczków. Dobre zakręcić. Pasteryzowałam już po wystudzeniu. Słoiki ustawić w garnku , zalać wodą na wysokość 3/ 4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Polecam też inne sosy:
Sos pomidorowo-cukiniowy z bazylią i czosnkiem
Sos słodko-kwaśny z ananasem
Sos pomidorowo-cukiniowy z papryka i oregano



niedziela, 31 sierpnia 2025

Placek z cukinii

Polecam pyszny placek z tartej cukinii oraz jajek. Trochę takie połączenie omleta i tortilli do której można włożyć różne dodatki. Świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Placek składam na pół i w środku smaruję serkiem śmietankowym. Serek może być o dowolnym smaku, co kto lubi. Placek posmarowany serkiem podaję z wędzonym łososiem lub warzywami - papryka, pomidorki, ogórki.


składniki:

200 g młodej cukinii
2-3 jajka
1 garść startego żółtego sera
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sól, pieprz
olej/masło do smażenia

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko i deliktanie posolić. Odstawić na ok 30 minut aby sok ociekał. Do miski wbić jajka i rozbić widelcem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Dodać dobrze odciśniętą cukinię oraz starty ser. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu i wlać masę. Smażyć z obu stron aż jajka dobrze się zetną i placek się przyrumieni. Na drugą strone obrócić za pomocą dużej pokrywki - zsunąć na pokrywkę, następnie przykryć patelnią i szybko obrócić. Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.


środa, 23 lipca 2025

Omlet w tortilli

Danie to podpatrzyłam na jakimś filmiku a że akurat jajka i tortilla były pod ręką to trzeba było wypróbować. Dodatki mogą być dowolne jak to w omlecie, ja wykorzystałam pieczarki i cebulę. Świetnie smakuje na ciepło ale na zimno też dobre. Często zabieram do pracy zamiast kanapki.



składniki:


1 tortilla
3 jajka
olej kokosowy/masło do smażenia
pół małej cebuli
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
garść startego żółtego sera lub mozzarelii

Przygotować patelnię o średnicy tortilli , u mnie 25 cm. Cebulę pokroić w półplasterki lub drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Jajka wbić do miseczki, rozbić widelem, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki, smażyć aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Następnie podsmażone składniki rozłożyć równomiernie na patelni i zalać masą jajeczną. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Przykryć tortillą, delikatnie dociskając aby przywarła do masy jajecznej. Smażyć aż jajka dobrze się zetną i tortilla będzie dobrze przyklejona do masy. Następnie całość obrócić. Ja robię to za pomącą dużej pokrywki. Przykryć pokrywką patelnie i szybko obrócić. Potem zsunąć na patelnię. Posypać startym serem i za pomocą drewnianej łopatki złożyć na pół. Przyrumienić z jednej strony, potem obrócić i przyrumienić drugą stronę. I można podawać.



piątek, 11 lipca 2025

Tarta z budyniem, owocami oraz galaretką

Prosta tarta ale na bogato bo z budyniem, owocami i galaretką. Nie miałam pod ręką ani śmietanki ani serka mascarpone więc wykorzystałam budyń. Do budyniu dodałam troszkę mąki aby nie podchodził wodą. Akurat miałam malinowy więc idealnie pasował do owoców. Owoce można dodać dowolne sezonowe i do nich dobrać smak czy kolor galaretki.


składniki:

kruche ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
125 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

oraz
1 budyń malinowy bez cukru ( na 0,5 l mleka)
2 łyżki cukru
0,5 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka masła
ok 350 g owoców
1 galaretka, u mnie przezroczysta truskawkowo-waniliowa
ok, 1,5 szklanki gorącej wody

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 1 godzinę. Nagrzać piekarnik na ok 200 C, wstawić formę z ciastem i piec na złoty kolor, ok 20 minut. Wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Przygotować budyń. Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukier i zagotować. Proszek budyniowy oraz 1 łyżkę mąki wymieszać w pozostałym mleku aby nie było grudek. Jak mleko się zagotuje wlać rozmącony proszek i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać 1 łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Budyń przestudzić a następnie jeszcze letni wyłożyć na wystudzony spód tarty. Na budyniu ułożyć owoce. Wykorzystałam truskawki i jagodę kamczacką. Truskawki przekroić na pół i lekko wcisnąć w masę. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia, potem wierzch zalać tężejącą galaretką, galaretki troszkę mi zostało. Wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.



poniedziałek, 16 czerwca 2025

Mini serniczki truskawkowe

Małe truskawkowe serniczki to idealny deser na gorące dni.  Bardzo proste w przygotowaniu. Zamiast truskawek można użyć innych owoców sezonowych. Z podanych składników wyszło mi osiem szklaneczek.


składniki:

masa truskawkowa
350 g truskawek
300 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka dobrej jakości
2 galaretki truskawkowe
300 ml gorącej wody

oraz
ok 350 g truskawek
2 galaretki przezroczyste lub truskawkowe
900 ml gorącej wody

Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i połączyć ze zmielonym serem. Dodać wystudzone galaretki i zmiksować na jednolitą masę. Przygotować osiem szklaneczek. Do każdej nalać mniej więcej tyle samo masy. Ja ustawiłam szklaneczki pod skosem w keksówce wyłożonej ściereczką. Wstawić do lodówki do stężenia. Dwie galaretki rozpuści w 900 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na wierzchu i zalać wystudzoną galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.


sobota, 31 maja 2025

Wiosenna sałatka z wędzonym łososiem

Pyszna wiosenna kompozycja z wędzonym łososiem. Towarzyszą mu chrupiące rzodkiewki, ogórek oraz świeży koperek. Dorzuciłam też jajka. Prosta sałatka gotowa :)




składniki:

300 g wędzonego na zimno łososia
1 duży długi ogórek
ok 300 g rzodkiewek
4 jajka
solidna garść posiekanego koperku
majonez
świeżo zmielony kolorowy pieprz

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki również pokroić w drobną kostkę. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub też pokroić w drobna kostkę. Wędzonego łososia drobno posiekać.Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek. Wymieszać i połaczyć z majonezem. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem.


piątek, 18 kwietnia 2025

Jajka w sosie tatarskim

Prosta przekąska ale za to w postaci pięknej kompozycji. Jajka zabarwiłam w wywarze z czerwonych buraków. Na sosie tatarskim ułożyłam kompozycje przypominającą bukiet kwiatów. Zabarwione jajka to kwiaty a szczypiorek tworzy łodygi, całość wkoło oprószona rzażuchą. Piękna ozdoba stołu, idealna na Wielkanoc oraz imprezy.



składniki:

5-6 jajek
10 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 kiszone ogórki
1 mała czerwona cebula
8 marynowanych pieczarek
sól, pieprz do smaku

oraz
wywar z czerwonych buraków
szczypiorek 
rzeżucha

Przygotować sos tatarski. Marynowane pieczarki, kiszone ogórki oraz czerwoną cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę, chrzan oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Jajka ugotować na twardo, wystudzić obrać ze skorupek. Jajka wrzucić na kilka godzin do wywaru z buraków aż nabiorą odpowiedniej barwy. Wywar z buraków robię po prostu tak jakbym gotowała czerwony barszcz, po barwieniu wykorzystałam go do przygotowania barszczu zabielanego. Przed podaniem na półmisek wyłożyć sos tatarski, na sosie ułożyć wedla uznania przekrojone na pół zabarwione jajka, posypać posiekaną rzeżuchą lub szczypiorkiem. U mnie powstała kompozycja-bukiet.




poniedziałek, 14 kwietnia 2025

Sałatka z marynowanymi pieczarkami i kukurydzą

Prosta sałatka a jaka pyszna. Cztery główne składnki a do tego majonez i obowiązkowo koperek (bo ze szczypiorkiem nie smakuje już tak dobrze). Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole oraz na wszelkich imprezach. Będzie także doskonałym dodatkiem do wędlin.



składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek ( ok 420g po osączeniu )
1 puszka kukurydzy
5-6 jajek
4-5 kiszonych ogórków
3 łyżki posiekanego koperku
majonez
świeżo zmielony czarny pieprz

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Pieczarki osączyć pokroić na małe kawałki. Kiszone ogórki także pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Połączyć z majonezem, do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. 


czwartek, 27 marca 2025

Ciasto szyszkowy król

Inspiracje na ciasto szyszkowy król zaczerpnęłam ze strony Obżarciuch. Akurat miałam pod ręką potrzebne składniki więc skusiłam się aby wypróbować coś nowego. Ciasto na pewno zamakuje miłośnikom mlecznej kanapki ponieważ zawiera taką samą mleczną masę i jeszcze do tego jest również słodka masa kajmakowa a więc ciasto jest bardzo słodkie. Żeby złagodzić ta słodkość do masy dodałam mniej cukru i dałam kwaśny dżem wiśniowy ( może być też porzeczkowy).





składniki:

biszkopt

4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

mleczna masa
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
2 łyzki cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
200 g miękkiego masła

oraz
1 puszka masy kajmakowej (510g)
ok 2 szklanki ryżu preparowanego
ok 150 g herbatników kakaowych
1 nieduży słoiczek kwakowego dżemu, u mnie wiśniowy z kawałkami owoców

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem porcjami dodawać żółtka a na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Masę przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ładnie wyrównać, wstawic do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 30 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. 
Przygotować mleczną masę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wystudzić. Miękkie masło ubić na puszystą masę i dodać wystudzone mleko. Potem dodać mleko w proszku i całość miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudzony biszkopt przełożyć na deskę. Posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć mleczną masę i ładnie wyrównać. Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników. Odstawić. Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do schłodzenia.  
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.

piątek, 28 lutego 2025

Karkówka duszona z pieczarkami

Pyszna propozycja na prosty obiad. Kawałki karkówki duszone w sosie z dodatkiem cebuli i pieczarek.  Taką duszona kakrówkę można podać z dowolnymi dodatkami. Pasują tutaj ziemniaki, różne kluseczki a także kasze. 



składniki:

ok 1 kg karkówki 
2 średnie cebule
360 g pieczarek
2 listki laurowe
1 łyżka majeranku
sól,pieprz
ok 1,2 l gorącej wody
3 łyżki mąki ryżowej lub pszennej

Karkówkę pokroić w większą kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. W garnku partiami przesmażyć kawałki karkówki, nie dodawałam tłuszczu bo wytopiło się z karkówki. Podsmażoną karkówkę przełożyć na talerz. Następnie do garnka wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki i chwilę podsmażyć. Potem do garnka wrzucić ponownie podsmażoną karkówę. Zalać gorąca wodą. Dodać listki laurowe oraz sól. Dusić aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował można dolać trochę wody. Pod koniec duszenia dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluseczkami, buraczkami z papryką i cebulą oraz kiszonym ogórkiem.


niedziela, 9 lutego 2025

Deser Shreka

Deser, który stworzyłam inspirując się ciastem Shrek. Składa się z kilku warstw. Są pokruszone herbatniki, kiwi, masa z galaretki i skyru oraz delicja zalana galaretką. Prosty i pyszny a do tego ładnie się prezentuje. Z podanych składników wyszło mi  6 deserków ale wszystko zależy od pojemności szklaneczek/pucharków.




składniki:

2 zielone galaretki u mnie agrestowe
500 g skyru naturalnego
6 ciastek delicja
5-6 herbatników maślanych
3 duże kiwi
woda do rozpuszczenia galaretek

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperature pokojowej. Przygotować galaretki. Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody a drugą w 450 ml. Odstawić do wystudzenia. Przygotować 6 szklaneczek/pucharków.  Herbatniki drobno pokruszyć i wrzucić na dno każdego pucharka. Kiwi obrać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć mniej wiecej po równo do każdego pucharka. Skyr przełożyć do miski. Zmiksować, cały czas miksować i dolewać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody. Odstawić aż masa zacznie delikatnie gęstnieć, można na kilka minut wstawić do lodówki. Następnie przełożyć do pucharków. Na wierzchu każdego deseru ułożyć ciastko delicię. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem wierzch deserów zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 450 ml wody. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.



poniedziałek, 13 stycznia 2025

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Pyszna zapiekanka z tego co było pod ręką. Do wykorzystania miałam mozzarellę, pieczarki i pierś z kurczaka. Dorzuciłam tylko makaron i pyszna zapiekanka gotowa.




składniki:

400 g makaronu, u mnie rurki
450 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
przyprawa gyros
oregano 
czosnek granulowany
500 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego
200 g mozzarelli w małych kulkach
olej/masło do smażenia
masło do posmarowania formy

Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę, dobrze przyprawić przyprawą gyros. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i zrumienić pokrojone pieczarki. Przełożyć na talerz. Następnie usmażyć przyprawioną pierś kurczaka. Do dużego garnka wlać przecier, podgrzać i przyprawić do smaku oregano oraz czosnkiem granulowanym. Można też dodać sól i cukier ale użyłam domowego przecieru, który był już odpowiednio doprawiony tymi przyprawami. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć do garnka z przecierem. Dodać także podsmażonego kurczaka i pieczarki. Dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczongo masłem. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut.

Polecam też inne zapiekanki:
Zapiekanka z tortellini i brokułem
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka gyros z ryżem