piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto Mleczna Kanapka

Pyszny biszkopt przełożony mleczną masą dlatego też ciasto to nazywane jest Mleczną Kanapką lub też Milky Way. Ciasto jest słodkie (ale według mnie nie jest za słodkie) i bardzo czuć mleczny smak kremu. Na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom, tym małym i tym dużym. Inspirację na to ciasto zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.com.



składniki:

biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju rzepakowego

krem
300 g masła
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
4 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku pełnego

polewa
4 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
3 łyżki kakao

Składniki na biszkopt i krem przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać olej. Dalej ubijać i dodawać porcjami żółtka. Potem dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 20 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować mleczny krem. Mleko zagotować z cukrami i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i wlewać powoli wystudzone mleko. Gdy składniki się połączą dodać mleko w proszku. Całość utrzeć na gładki krem. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć przygotowanym kremem.
Przygotować polewę. Do rondelka wlać wodę i zagotować. Potem dodać cukier puder, wymieszać aby się rozpuściła i dodać pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać kakao. Energicznie wymieszać aby nie było grudek. Polewę nieco przestudzić i polać ciasto.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut, wtedy krem nie jest taki twardy i ciasto jest smaczniejsze.


4 komentarze:

  1. Och jak to ciasto cudnie wygląda. Od poniedziałku odstawiam słodycze i wszystko co słodkie ale na weekend może na kolejny weekend odstąpię od postanowienia. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też odstawiłam słodycze ale wypróbuję ten przepis dla moich bliskich .Wygląda pysznie mniam !

    OdpowiedzUsuń