niedziela, 24 kwietnia 2016

Kremowa pomidorowa z pomidorów z puszki

Pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych zup. Można ją przygotować na różne sposoby. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów. Jednak poza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę.

składniki:

3 puszki pomidorów krojonych bez skórki
250 ml bulionu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
cukier
bazylia
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
słodka śmietanka do podania

W garnku rozpuścić masło. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę i chwilkę podsmażyć aby czosnek zaczął intensywnie pachnieć. Nie smażyć długo bo czosnek się przypali i będzie gorzki. Następnie dodać pomidory z puszki. Zagotować, wlać bulion i dodać przyprawy. Wszystko gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Następnie garnek zestawić z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem. Gotową zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki, ja dodatkowo oprószyłam suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

Polecam też:
Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą



3 komentarze: