niedziela, 17 kwietnia 2016

Zupa krem z marchewki z tymiankiem

Zupki krem często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne i pożywne a do tego szybko się je robi. Bazą może być jedno warzywo albo mieszanka warzyw. W przypadku tej zupki głównym składnikiem jest marchewka.

składniki:

400 g obranej marchewki
100 g obranego selera
1 duża cebula
masło klarowane do smażenia ok 2 łyżki
ok 1 l bulionu
0,5 szklanki mleka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku

Marchewkę, selera i cebulę pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać cebulę i smażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i selera. Wszystkie warzywa smażyć razem ok 10 minut. Potem zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i tymianek. Garnek przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa już się ugotują zestawić garnek z ognia, wlać mleko. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę krem podawać z grzankami.



1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie :)

    Przy okazji zapraszam do mnie czekoladowa---muffinka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń