Pyszna przekąska w postaci rybnych kuleczek, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole ale także podczas wszelakich imprez. Klopsiki rybne robie w pomidorowej zalewie ale można zrobić także zwykłą zalewę. W zalewie pomidorowej robie także smażone pieczarki, które polecam bo są równie pyszne.
składniki:
1,5 kg filetów z ulubionej ryby, u mnie miruna
1 bułka kajzerka
3 jajka
sól,pieprz
majeranek
1 duża cebula
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
zalewa pomidorowa
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
6 łyżek keczupu, u mnie z cukinii
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 cebule
3-4 listki laurowe
1/2 łyżeczki zarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela
Przygotować pomidorową zalewę. W garnku umieścić wszystkie składniki zalewy oprócz cebuli i zagotować. W międzyczasie cebulkę pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dorzucić cebulę i gotować jeszcze 3 minuty. Zalewę odstawić do wystudzenia.
Bułkę kajzerkę namoczyć wcześniej w mleku. Filety ryby zmielić w maszynce na grubych oczkach razem z odciśniętą bułką. Cebulę pokroić drobniutko i zrumienić na oleju, przestudzić, dodać do zmielonej ryby. Dodać także jajka oraz przyprawy do smaku. Masę dobrze wyrobić. Następnie z masy uformowac kulki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć w oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe klopsiki ułożyć w słoju przekładając je cebulą z zalewy. Zalać zalewą, słoik zakręcić. Jeśli zalewa i klopsiki są jeszcze ciepłe to odstawić do wystudzenia a potem odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby całość się przegryzła.
Strony
▼
niedziela, 22 grudnia 2019
sobota, 21 grudnia 2019
Kruche ciasteczka bez jajek
Polecam przepis na bardzo kruche ciasteczka. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej.
składniki:
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
170 g mąki ziemniaczanej
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 %
Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremek lub uformować ręcznie różne kształty. Ja nie bawiłam się w wykrawanie tylko uformowałam kulki wielkości średniego orzecha włoskiego i spłaszczyłam lekko widelcem i tak uzyskałam na nich wzorek. Następnie gotowe ciastka schłodzić dobrze w lodówce, ciasto musi być sztywne "jak kamień" bo inaczej ciastka po prostu rozpłyną się w piekarniku i stracą swój kształt. Dobrze schłodzone ciastka przełożyć na blaszkę i wstawić od razu do rozgrzanego na 160 C piekarnika i piec aż ciastka ładnie się przyrumienią ok 20 minut.
składniki:
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
170 g mąki ziemniaczanej
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 %
Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremek lub uformować ręcznie różne kształty. Ja nie bawiłam się w wykrawanie tylko uformowałam kulki wielkości średniego orzecha włoskiego i spłaszczyłam lekko widelcem i tak uzyskałam na nich wzorek. Następnie gotowe ciastka schłodzić dobrze w lodówce, ciasto musi być sztywne "jak kamień" bo inaczej ciastka po prostu rozpłyną się w piekarniku i stracą swój kształt. Dobrze schłodzone ciastka przełożyć na blaszkę i wstawić od razu do rozgrzanego na 160 C piekarnika i piec aż ciastka ładnie się przyrumienią ok 20 minut.
piątek, 20 grudnia 2019
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
Śledzi u mnie nigdy dość i mam dla Was kolejną pyszną wersję. Coś na wzór tych dostępnych w sklepie w sosie musztardowym. Sos zrobiłam ze śmietany i musztardy francuskiej i całość zabarwiłam kurkumą. Pyszne i proste i mają zdecydowanie krótszy skład niż te dostępne w sklepie.
składniki:
7-8 filetów śledziowych solonych
1 duży kubek śmietany 18 % (330g)
4 kopiaste łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki octu
1 łyżeczka kurkumy
pieprz mielony do smaku
Śledzie wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć śmietanę. Dodać musztardę, ocet, kurkumę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Do sosu przełożyć pokrojone śledzie, ponownie wymieszać. Przełożyć do słoja i odstawić do lodówki na 1-2 doby aby się dobrze przegryzły.
Polecam też:
Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną
składniki:
7-8 filetów śledziowych solonych
1 duży kubek śmietany 18 % (330g)
4 kopiaste łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki octu
1 łyżeczka kurkumy
pieprz mielony do smaku
Śledzie wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć śmietanę. Dodać musztardę, ocet, kurkumę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Do sosu przełożyć pokrojone śledzie, ponownie wymieszać. Przełożyć do słoja i odstawić do lodówki na 1-2 doby aby się dobrze przegryzły.
Polecam też:
Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną
czwartek, 19 grudnia 2019
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i ananasem
Prosta i szybka sałatka z drobiutkim makaronem w kształcie ryżu. Ananasa i wędlinę kroję w mała kostkę więc cała sałatka z drobniutkich składników bardzo ładnie się prezentuje.
składniki:
250 g makaronu w kształcie ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
400 g chudej wędliny
3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
majonez
Makaron ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Kukurydzę z puszki osączyć z zalewy na sicie. Ananasa osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę także pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze szczypiorkiem. Połączyć z majonezem.
składniki:
250 g makaronu w kształcie ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
400 g chudej wędliny
3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
majonez
Makaron ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Kukurydzę z puszki osączyć z zalewy na sicie. Ananasa osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę także pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze szczypiorkiem. Połączyć z majonezem.