poniedziałek, 29 września 2025

Domowa pinsa

Od jakiegoś czasu w sklepach dostępna jest pinsa. Zdrowsza kuzynka pizzy. Gotowy placek na który można wrzucić dowolne dodatki i zapiec. Chciałam przygotować w domu taki placek jednak nie do końca mi się to udawało. Przetestowałam kilka przepisów jednak nie zawsze wychodziło tak jak powinno. Trafiłam m.in. na przepis na stronie beszamel.pl i po kilkunastu własnych próbach z proporcjami chyba osiągnęłam zadowolający wynik. Nieco odbiega wizualnie od tych sklepowych bo pinsa jest bardziej puszysta ale za to smakuje super. 


składniki:

ciasto (porcja na 4 sztuki)
800 g mąki pszennej
150 g mąki ryżowej
50 g mąki sojowej 
1 opakowanie suchych drożdży 7 g
1 łyżka soli
2 łyżki oleju lub oliwy
ok 700 ml zimnej wody

dodatki na 1 pinsę:
10 kulek małej mozzarelli
8-10 pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki sosu pomidorowego lub domowego keczupu
4-5 plastrów szynki dojrzewającej
rukola lub dowolne pesto

Przygotować ciasto. Mąki wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać zimną wodę i wymieszać, dodać olej oraz sól i wyrobić jednolite ciasto. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24-48 godzin. Przed pieczeniem ciasto wystawić wcześniej z lodówki na ok 2-3 godziny aby podrosło. Ręce oprószyć mąką i ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję przełożyć na papier do pieczenia, jeśli ciasto jest bardzo lepkie delikatnie podsypać mąką. Rękoma uformować owalny placek o długości ok 25-30 cm. Przełożyć na blaszkę z piekarnika. Nagrzać piekarnik na 200 C, wstawić pinsę do piekarnika i piec ok 10 minut. Następnie wyłożyć dodatki. Ciasto posmarować domowym keczupem, rozłożyć kulki mozzarelli oraz pomidorki przekrojone na pół, skórką do góry i piec kolejne 10 minut aż ser się rozpuści a ciasto delikatnie przyrumieni. Po upieczeniu rozłożyć jeszcze kawałeczki szynki dojrzewającej oraz listki rukoli lub skropić ulubionym pesto.


czwartek, 18 września 2025

Sos ortolana

Na przepis na sos ortolana trafiłam przypadkiem. Znalazłam go na stronie hajduczeknaturalnie.pl. W moim warzywniaku sporo warzyw do wykorzystania więc się skusiłam żeby się nic nie zmarnowało. Sos fajny, taki inny bo warzywa krojone w kosteczkę. Jest trochę krojenia ale wychodzi też sporo słoików. Troszkę zmieniłam proporcje. Dodałam mniejszego selera bo takiego miałam w warzywniaku i cukinii też dodałam mniej bo całość była już dosyć gęsta, nie dodawałam już koncentratu pomidorowego.



składniki:

ok 4 kg mięsistych pomidorów
500 g selera korzeniowego
1,5 kg marchewki
1 kg cebuli
1,5 kg młodej cukinii 
1 nieduża główka czosnku
ok 200 ml oliwy
ok 1/2 suszonej ostrej papryczki
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oregano
2-3 łyżki soli
1 łyżka cukru
spory pęczek natki pietruszki

Pomidory sparzyć, wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na małe kawałki. Pokrojone pomidory przełożyć do dużego garnka, zagotować i gotować aż zaczną się rozpadać. W między czasie pokroić pozostałe warzywa. Cebulę i czosnek razem w kosteczkę, marchewkę i selera razem w kosteczkę oraz cukinię młodą razem ze skórką także w kosteczkę. Gdy pomidory się rozpadną można dodawać pozostałe pokrojone warzywa, które trzeba wcześniej przesmażyć na oliwie. Na początek trzeba zeszklić cebulę z czosnkiem, najlepiej robić to partiami bo warzyw jest dużo. Garnek z pomidorami zostawiamy na ogniu i cały czas dorzucamy podsmażone warzywa. Potem przesmażamy partiami marchewkę z selerem a na koniec cukinię. Gdy wszystkie warzywa będą już w garnku dodać przyprawy - pokruszoną suszoną ostrą papryczkę, słodką paprykę, oregano, pierz, sól, cukier. Zamiast suszonej papryczki można dodać także świeżą, jak lubimy bardziej ostre można dodać więcej. Całość gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Podczas gotowania jeszcze można doprawiać do smaku jeśli czegoś brakuje. Jeśli całość jest za gęsta można dolać gotowego przecieru pomidorowego, ja dolałam 0,5 l. Pod koniec gotowania dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Następnie przełożyć do słoiczków. Dobre zakręcić. Pasteryzowałam już po wystudzeniu. Słoiki ustawić w garnku , zalać wodą na wysokość 3/ 4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Polecam też inne sosy:
Sos pomidorowo-cukiniowy z bazylią i czosnkiem
Sos słodko-kwaśny z ananasem
Sos pomidorowo-cukiniowy z papryka i oregano