sobota, 27 lipca 2024

Krokiety z kurkami

Jeśli macie nadmiar kurek polecam przygotować krokiety. Małe aromatyczne grzybki bardzo dobrze sprawdzają się jako farsz. Jako dodatek tradycyjnie polecam czerwony barszcz, do krokietów najlepszy.


składniki:

farsz

700 g kurek
1 duża cebula
200 g żółtego sera
sól,pieprz
4 łyżki masła

naleśniki
3 szklanki mleka
1 szklanka wody
ok 4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju
duża szczypta soli

oraz 
3-4 jajka
bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania
olej do smażenia

Przygotować farsz. Cebule pokroić w drobna kostkę. Duże kurki pokroic na małe kawałki malutkie mozna zostawić w całości. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzac masło, dodac cebulę, smażyć aż delikatnie sie przyrumieni. Następnie dodać kurki, smażyć aż zmiekną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia, potem dodać stary ser i dokładnie wymieszać.
Przygotować naleśniki. Składniki ciasta dokładnie zmiksować, jeśli jest za gęste dolać wody lub mleka. Odstawić na ok 30 minut potem usmażyć naleśniki.
Na każdego naleśnika nałożyć przygotowany wcześniej farsz. Zwinąć boki do środka i zrolować. Następnie panierować w jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem.

sobota, 20 lipca 2024

Tarta z wiśniami

Sezon wiśniowy więc mam ciasto wiśniowe. Takie bez kremu, zwykła krucha tarta z chrupiącą kruszonką. Zamiast wiśni można użyć czereśni.



składniki:

250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 duże żółtko
500 g wiśni bez pestek
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemnaczanej

kruszonka
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Potem rozgrzać piekarnik na 190 C i podpiec spód aż się lekko przyrumieni. Wydrylowane wiśnie wymieszać z 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wszystko razem rozetrzeć w palcach. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec aż kruszonka się przyrumieni,  ok 40 minut.


niedziela, 7 lipca 2024

Zupa z młodej kapusty z pulpetami

Pyszna letnia zupa pachnąca koperkiem. Przygotowana jest z młodych warzyw więc robi się bardzo szybko. Delikatna a zarazem pożywna bo z dodatkiem pulpecików. Jeśli lubimy bardziej kwaskowe smaki można dorzucić jeszcze koncentrat pomidorowy, ja zostałam przy deliktnym smaku koperku.



składniki:

700 g młodej kapusty
3 l bulionu
3-4 duże młode ziemniaki
3-4 średnie młode marchewki
1 cebula
2 garście posiekanej natki pietruszki
6 kopiastych łyżek posiekanego koperku
450 g mięsa mielonego, u mnie łoptka
2 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
2 łyżki masła

Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie całość zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie pokroić młodą kapustę. Gdy całość się zagotuje do garnka dorzucić pokrojoną kapustę oraz natkę. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Przygotować pulpety. Mięso mielone dobrze wyrobić z mąką ryżową, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Gdy warzywa będą już prawie miękkie do garnka wrzucić pulpety oraz koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze aż warzywa będą miękkie.