Jeśli macie nadmiar kurek polecam przygotować krokiety. Małe aromatyczne grzybki bardzo dobrze sprawdzają się jako farsz. Jako dodatek tradycyjnie polecam czerwony barszcz, do krokietów najlepszy.
składniki:
farsz
700 g kurek
1 duża cebula
200 g żółtego sera
sól,pieprz
4 łyżki masła
naleśniki
3 szklanki mleka
1 szklanka wody
ok 4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju
duża szczypta soli
oraz
3-4 jajka
bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania
olej do smażenia
Przygotować farsz. Cebule pokroić w drobna kostkę. Duże kurki pokroic na małe kawałki malutkie mozna zostawić w całości. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzac masło, dodac cebulę, smażyć aż delikatnie sie przyrumieni. Następnie dodać kurki, smażyć aż zmiekną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia, potem dodać stary ser i dokładnie wymieszać.
Przygotować naleśniki. Składniki ciasta dokładnie zmiksować, jeśli jest za gęste dolać wody lub mleka. Odstawić na ok 30 minut potem usmażyć naleśniki.
Na każdego naleśnika nałożyć przygotowany wcześniej farsz. Zwinąć boki do środka i zrolować. Następnie panierować w jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem.