Dziś propozycja na obiad z karkówką w roli głównej. Mięso duszone jest w sosie warzywnym z pomidorów i cukinii. Do sosu dodałam cukinię ze skórką, która się nieco rozpadła i zagęsciła sos. Jeśli chcemy aby sos był gładki można mięso przełożyć na talerz a sos zmiksować blenderem.
składniki:
1 kg karkówki
500 g młodej cukinii
ok 750 ml gorącej wody
1 słoiczek gęstego przecieru pomidorowego ( ok 350 ml)
sól, pieprz
1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki
Karkówkę pokroić w plastry. Cukinię razem ze skórką pokroić w większą kostkę. Plastry karkówki delikatnie zrumienić z każdej strony. Ja podsmażyłam po kilka plastrów w garnku, bez użycia dodatkowego tłuszczu. Następnie podsmażone mięso zalać gorącą wodą. Dodać wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować. Następnie dodać pokrojoną cukinię. Wszystko razem dusić do miękkości mięsa, ok 20-30 minut. Jak mięso będzie miękkie dodać przecier pomidorowy i ponownie zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Gotową karkówkę podałam z ziemniakami i sałatką wielowarzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz