czwartek, 31 października 2024

Kurczak pod pierzynką z warzyw

Pyszna propozycja na obiad. Pierś kurczaka zapieczona jest pod pierzynką z warzyw. Wykorzystałam czerwoną paprykę, cukinię oraz czerwoną cebulę. Do tego pyszne ziemniaczki i surówka.



składniki:

3 piersi z kurczaka po ok 250 g
przyprawa gyros
1 czerwona cebula ok 100 g
pół czerwonej papryki ok 100 g
kawałek młodej cukinii ok 200 g
olej do smażenia
ser żółty do posypania
sól, pieprz
maso do posmarowania naczynia

Pokroić warzywa, cukinię (razem ze skórką) i paprykę w niedużą kostkę a cebulę w półprastry. Pokrojone warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju żeby delikatnie zmiękły. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa plastry mięsa. Oprószyć z obu stron pryprawą gyros. Następnie mięso obsmażyć z obu stron, krótko tylko żeby zmieniło kolor. Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem. Na każdym plastrze mięsa ułożyć porcje podsmażonych warzyw. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 20 minut. Następnie posypać startym serem i zapiekać jeszcze chwilę aż ser się rozpuści.  Gotowego kurczaka padawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaki i surówka z kalarepy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz