niedziela, 7 lipca 2024

Zupa z młodej kapusty z pulpetami

Pyszna letnia zupa pachnąca koperkiem. Przygotowana jest z młodych warzyw więc robi się bardzo szybko. Delikatna a zarazem pożywna bo z dodatkiem pulpecików. Jeśli lubimy bardziej kwaskowe smaki można dorzucić jeszcze koncentrat pomidorowy, ja zostałam przy deliktnym smaku koperku.



składniki:

700 g młodej kapusty
3 l bulionu
3-4 duże młode ziemniaki
3-4 średnie młode marchewki
1 cebula
2 garście posiekanej natki pietruszki
6 kopiastych łyżek posiekanego koperku
450 g mięsa mielonego, u mnie łoptka
2 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
2 łyżki masła

Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie całość zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie pokroić młodą kapustę. Gdy całość się zagotuje do garnka dorzucić pokrojoną kapustę oraz natkę. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Przygotować pulpety. Mięso mielone dobrze wyrobić z mąką ryżową, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Gdy warzywa będą już prawie miękkie do garnka wrzucić pulpety oraz koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze aż warzywa będą miękkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz