poniedziałek, 30 marca 2015

Babka serowa z rodzynkami

Ta babka nie należy do moich ulubionych. Przez dodatek sera jest dosyć ciężka, zbita i lekko zakalcowata (ja mówię gliniasta). Piekłam ją kilka razy i zawsze taka wychodzi, nie wiem czy może coś źle robię. Jednak mojej mamie i mężusiowi bardzo smakuje więc może znajdzie więcej zwolenników. Na pewno zasmakuje miłośnikom zakalców.

składniki:

350 g mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g sera jak na sernik może być mielony lub też z wiaderka
2 jajka
200 g masła
100 g cukru pudru
2 garście rodzynek
kilka kropel aromatu rumowego
5 kopiastych łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać ser i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopione masło i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka.

Polecam też:
Babkę cytrynową





Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz