wtorek, 24 marca 2015

Zrazy z karkówki podwójnie nadziane

Jajka goszczą na naszym stole przez cały rok, ale szczególnie wiosną począwszy od Wielkanocy jemy ich najwięcej. Dziś zapraszam Was na zraziki z karkówki nadziane mięskiem mielonym i jajkiem. To pyszna propozycja na świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami czy kluskami.

składniki:

5 grubych plastrów karkówki
ok 350 g mięsa mielonego
6 jajek
2 cebule
1-2 łyżki bułki tartej
olej/smalec do smażenia
sól,pieprz, majeranek
3 liście laurowe
1-2 łyżki mąki ryżowej

Pięć jajek ugotować na  pół twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Plastry karkówki roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować masę z mięsa mielonego. Do mięsa dodać pozostałe jajko, bułkę tartą i pół drobno pokrojonej cebuli. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Na każdy roztłuczony plaster karkówki nałożyć nieco mięsnej masy i jedno ugotowane jajko. Następnie zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką lub owinąć sznurkiem. Zrazy krótko obsmażyć na odrobinie tłuszczu ze wszystkich stron aby mięso delikatnie się przyrumieniło. Potem zrazy przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Dodać listki laurowe oraz resztę pokrojonej w pół plastry cebuli. Doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje w trakcie duszenia to podlać jeszcze odrobiną wody lub bulionu. Zrazy przełożyć na talerz, usunąć sznurki. Cebula w sosie prawie się rozpadła wiec można sos zmiksować na gładko blenderem lub zagęścić mąką ryżową. Doprawić odrobiną majeranku, solą i pieprzem jeśli potrzeba. Gotowe zrazy podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza gryczana, buraczki oraz kiszone ogóreczki.


Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz