piątek, 20 marca 2015

Ryba w kukurydzianej panierce

Dziś na obiadek moja ulubiona rybka czyli morszczuk w trochę innej panierce. Zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej z dodatkiem mielonej papryki. Do rybki podałam ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty.

składniki:

3 średnie filety z ryby, u mnie morszczuk
1 jajko
ok 4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
przyprawa do ryb lub sól i piepr
olej do smażenia

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawą do ryb. Mąkę kukurydzianą wymieszać ze słodką papryką. Jajko roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w jajku a następnie w mące kukurydzianej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Rybkę podawać z ulubionymi dodatkami.



1 komentarz: