piątek, 10 lipca 2015

Ryba smażona w cieście piwnym

Na obiadek poleca się ryba w bardzo chrupiącym cieście z dodatkiem piwa. Do smażonej rybki można podać różne dodatki, u mnie to  suróweczka z nutą czosnku oraz ziemniaki z koperkiem.



składniki:

600 g filetów z ryby, u mnie morszczuk
sól prowansalska
sok z cytryny
olej do smażenia

ciasto piwne
3/4 szklanki piwa
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia


Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko oraz piwo i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.


1 komentarz: