Pyszne ciasto owocowe z dodatkiem zmielonego sera. Dzięki temu dodatkowi ciasto długo jest wilgotne. Do ciasta najlepiej sprawdzą się drobne owoce. Mogą to być jagody, maliny, borówki lub jagody kamczackie.
składniki:
1 kostka mielonego sera (250 g)
2 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok 250-300 g borówek amerykańskich
100 g białej czekolady
ok 3-4 łyżki mleka
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać zmielony ser. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać jajka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do blaszki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest gęsta, żeby ją ładnie wyrównać można łyżkę zwilżyć wodą. Na wierzchu ułożyć borówki, delikatnie wcisnąć je w masę. Blaszkę wstawić do piekrnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 45-50 minut. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, mleka dodajem tyle żeby czekolada swobodnie spływała z łyżki. Zamiast polewy można też ciasto posypać kruszonką.
Do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml.
Polecam też inne ciasta z borówkami:
Przekładaniec bez pieczenia
Owocowa pianka na biszkopcie
Sernik borówkowo-cytrynowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz