Co roku przygotowuje wiele przetworów. Mam swoje sprawdzone przepisy, które obowiązkowo robię co roku. Ale czasem sięgam po coś nowego, co do tej pory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane lub nie, można pokroić w plastry cieńsze lub grubsze albo pikle.
składniki:
ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
3-4 marchewki
3-4 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2-3 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10 %
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g)
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię ze skórką. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić. Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam na szatkownicy do kapusty. Wszystkie warzywa dodać do ogórków. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros. Ja daję 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania.
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wychodzi ok 7-8 słoiczków o pojemności ponad 500 ml.
Polecam też:
Ogórkową sałatkę z marchewką, cebulą i papryką
Ogórki w zalewie keczupowej
Pikle w zalewie musztardowej
takich to ja nie jadłam ...,a mozna je pasteryzowac w piekarniku ?
OdpowiedzUsuńJa pasteryzuję tradycyjnie ale myślę, że w piekarniku też można tylko nie wiem ile i w jakiej temperaturze.
Usuńna termoobieg troche wody na blaszke zeby sloiki byly lekko zanuzone i na 180 stopni na 20-25 minut
UsuńW piekarniku 130 stopni 30 min.
UsuńCukru niezaduzo
OdpowiedzUsuńDla mnie akurat
Usuńjak zrobie dzis to kiedy bede mogła już skosztować ?
OdpowiedzUsuńMi jeden słoiczek nie złapał i od razu zjedliśmy ale najlepiej aby postało kilka dni wtedy smaki się lepiej przegryzą.
UsuńJa ani nie wekuje , bo mi raz dwa znikna-są MEGA , super łatwy przepis a efekt WOW.Ja dodałam tylko więcej czosnku, dla większej intensywności ;)
OdpowiedzUsuńI ze trzeba ok.6 h odczekać , zatem zrobilam warzywka na noc i rano tylko juz przemieszakam;)
Fajny przepis,ale myslisz ze pasteryzowanie 10-15min nie ebdzie za dlugo? Ogorki nie sa miekkie? Chodzi,zeby byly chrupiace a 15min mysle,ze to ciut za duzo..
OdpowiedzUsuńTe ogórki robiłam po raz pierwszy ale akurat nie złapał mi jeden słoik i mogłam sprawdzić, zjedliśmy go od razu i 15 minut wcale nie jest za długo ogórki są nadal pyszne i chrupiące.
UsuńCzy wodę po zasoleniu ogórków należy wylać?
OdpowiedzUsuńNic nie wylewamy, do warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki i one razem z tym sokiem, który puszczą ogórki tworzą zalewę.
Usuńto musi być dobre
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł wypróbuję
OdpowiedzUsuńCzy muszę czekać te 6-8 godzin. ��
OdpowiedzUsuńJa zostawiam często na dłużej, na całą noc. Ten czas jest potrzebny aby ogórki puściły sok, który tworzy zalewę. Jeśli ogórki będą odstawione na zbyt krótki czas to może zabraknąć potem zalewy.
UsuńDziękuję. Zrobione i czekają do jutra. Pozdrawiam ��
UsuńDZIS ZROBIŁAM,SĄ PRZEPYSZNE!!!!
OdpowiedzUsuńZAmiast soli kamiennej może być zwykła? 😀
OdpowiedzUsuńJa do przetworów zawsze uzywam kamiennej ale może byc i zwykła.
Usuńa mozna dodac papryki?
UsuńNie próbowałam ale myślę że można też dodać bo będzie pasować. Byle nie za duzo aby potem zalewy wystarczyło a najlepiej np. część ogórków zastąpić papryką.
UsuńZrobiłam i robić będę zawsze. Mega pyszne polecam....
OdpowiedzUsuńNajlepsze ogórki robiłam rok temu i robię dzisiaj. Pasują do wszystkiego. Polecam ten przepis 😊
OdpowiedzUsuńIle wody sad do ogórków?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie dodajemy wody. Warzywa pod wpływem octu, cukru i soli puszczą soki i wody nie potrzeba.
UsuńMonia, a którą przyprawę Ty używasz, polecasz ?
OdpowiedzUsuńJa używam firmy Prymat.
UsuńCzy po 15 min pasteryzacji ogórki zostawić w gorącej wodzie czy można od razu wyjąć i odstawić do góry dnem
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, zawsze zostawiam w garnku.
UsuńPlanuję zostawić warzywa na noc jest teraz dosyć ciepło czy włożyć je do lodówki
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnie dwie noce były całkiem chłodne pomimo upałów w dzień więc jeśli jest jakas możliwość to można wystawić na balkon. Jednak gdy jest bardzo cieło to oczywiście można wstawić do lodówki.
UsuńPrzepyszne 😍 Robię ogóreczki z Pani przepisów i rodzina zachwycona. Dziękuję ślicznie i pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńSuper, mąż jest zachwycony. Coś innego niż zwykle. Ps. Dodaje do obserwowanych :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis !!!Przepyszne
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny. Robiłam je w zeszłym roku. Dla mnie za słodkie. Drugie robiłam z dwiema szklankami cukru i było super.
OdpowiedzUsuńTeż zrobię
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam są pyszne 😍
OdpowiedzUsuńNo ja tez juz robie
OdpowiedzUsuńWitam , robię je drugi sezon znikają w mig że spiżarni , są wyśmienite, dziękuję za przepis i pozrawiam😊😊😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś robię jeszcze nie przeszły tym smakiem mieszając sprubowalam są mega dobre bardzo dziękuję Monika za super przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Mega!!!
OdpowiedzUsuńJuż przy robieniu,chciało się zjeść.SUPER!
OdpowiedzUsuńJa właśnie szukałam tego przepisu, bo rok temu robiłam. Są naprawdę dobre.
OdpowiedzUsuńRok temu robiłam. Wyszły bardzo dobre. Po roku zjadłam ostatni słoik. Nadal były chrupiące.
OdpowiedzUsuńA te ogóreczki to są jako dodatek do obiadu czy do kanapek?
OdpowiedzUsuńI do obiadu i do kanapek.
UsuńZalewę wlewamy odrazu do pokrojonych ogórków zasypanych solą?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie. Ogórki solimy, odstawiamy, szykujemy resztę warzyw i dodajemy pozostłe składniki.
UsuńTo ja polecę dodać liść laurowy, ziele angielskie 6 ziaren i łyżkę carry :) smacznego
OdpowiedzUsuńSałatka jest PRZEPYSZNA!!!! Pierwszy raz zrobiłam rok ten z tego przepisu ale z dodatkiem octu jabłkowego i wyszła delikatna, smakowita, cudna. W tym roku też robię już drugi raz i nie wyobrażam sobie mojej pierniczki bez tego przysmaki!
OdpowiedzUsuńJa w ten sam sposób robię sałatkę ale zamiast ogórków daje kapustę - jest wspaniała tak twierdzą moi synowie :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Miałam cukinię i nie wiedziałam co z niązrobić. Spróbowałam tą wersję. Wyszło też smacznie
OdpowiedzUsuń